Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi dizel
  • 11.12.2021. 10:30

Usorac: Oslobodite plavi dizel od plaćanja akciza i putarina

Plavi dizel već koriste rudnici, kamenolomi, željeznica i drugi. Tako da model kako osloboditi poljoprivredu od akciza i putarina, već postoji, poručuju u Udruženju poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS.

Foto: Depositphotos/Ratikova
  • 136
  • 96
  • 0

"Dok poljoprivredni proizvođači ove godine trpe ogromne gubitke u svom poslovanju, u isto vrijeme povećava se priliv novca od akciza. Sve ove akcize na gorivo plaćaju i poljoprivreni proizvođači koji ne koriste puteve i autoputeve. Jer naše mašine se koriste da oru njive, a ne puteve i autoputeve", naglašava predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske, Vladimir Usorac u zahtjevu za oslobađanje dizel goriva za poljoprivrednu proizvodnju od plaćanja akciza i putarina, a koji je poslan, ističe, svim relevantnim političkim faktorima u BiH te institucijama.

Podsjeća da su podsticaji za poljoprivredu u BiH jedni od najmanjih u Evropi. "A tržište je otvoreno za sve, dok malo naših proizvoda, pogotovo stočarske proizvodnje ima otvoren put za Evropu", komentira. 

Stoga u Udruženju traže da se razmotri model ukidanja akciza i putarina na gorivo za poljoprivredu, kako bi u ovim kriznim vremenima pomogli bar malo poljoprivredne prozvođače koji, ističu, sektorski gledano možda u najvećoj mjeri pune budžete i entiteta i BiH nivoa.

"Da napomenemo, plavi dizel već koriste rudnici, kamenolomi, željeznica i drugi. Tako da model kako osloboditi poljoprivredu od akciza i putarina, već postoji", poručuje Usorac te dodaje da ovaj sistem postoji i u Evropi, a da je nama najbliža R. Hrvatska. "Od nje možemo u potpunosti prepisati Pravilnik o plavom dizelu. Hrvatska koristi ovaj Pravilnik već 30 godina", nudi rješenje. 

"Ako ne reagujemo brzo, veliki broj poljoprivrednih proizvođača će da ugasi svoja imanja i postaćemo u potpunosti zavisni od uvoza. A uništićemo i selo. Koje je svakako pred izdisajom", upozorava uz zaključak da jedino poljoprivreda BiH u cijeloj Evropi nemaju benefit za ovu vrstu goriva. 


Tagovi

Plavi dizel Ukidanje akciza Vladimir Usorac


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

62


Glasova: 28

Da 45,2%

Glasova: 24

Ne 38,7%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,1%

Pregled ankete

Pregled ankete