Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje poljoprivrednika
  • 06.07.2019. 12:00

Usorac: Ima onih koji nisu posijali ni duluma, a prijavili su više od 9 ha zasijane pšenice

Poljoprivrednici iz oba entiteta Bosne i Hercegovine jučer su održali inicijalni sastanak na kojem su poručili da će se uskoro udružiti u jedno udruženje kako bi pritisnuli bh. vlast i Evropsku uniju kojima, kako kažu, žele biti partneri za bolju i jaču poljoprivredu.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 177
  • 45
  • 0

Poljoprivrednici iz oba entiteta Bosne i Hercegovine jučer su održali inicijalni sastanak na kojem su poručili da će se uskoro udružiti u jedno udruženje kako bi pritisnuli bh. vlast i Evropsku uniju kojima, kako kažu, žele biti partneri za bolju i jaču poljoprivredu. Iako još nisu dogovorili detalje o osnivanju udruženja, današnji inicijalni sastanak udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH i Republike Srpske veliki je korak ka tome.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS-a poručio je kako će njihova ciljna grupa biti seljaci koji ne mogu svaki dan doći do nadležnih: "Želimo biti partner Parlamentarnoj skupštini, Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara. Želimo stvoriti uslove u ovoj državi da i seljak može proizvoditi, da se osjeća kao čovjek i da ne gleda i u nebo i u vlast. U nebo moramo gledati, ali ne i u vlast koja mora voditi računa o svojim građanima i poljoprivrednicima. Mi trebamo biti udruženje od društvenog interesa. Ako vlastima nisu u interesu subjekti koji proizvode hranu, onda ne znam ko jeste".

"Sve koji neopravdano uzimaju novac želimo likvidirati"

Usorac ističe i kako je osnivanje ministarstva poljoprivrede na državnom nivou politika u koju se oni ne žele petljati.

Nedžad Bićo: Jedemo 80% uvezene hrane, a polja su nam prazna i ljudi nezaposleni

"Samo želimo izjednačiti uslove u BiH da poljoprivrednik u bilo kojem mjestu mora imati iste uslove, a s druge strane želimo izjednačiti svoje uslove s onima koje uživaju poljoprivrednici u Evropskoj uniji. Kako će to vlast provesti, to je politika, ali mi ne želimo da vlast smeta poljoprivredi, već da stvara uslove za bolju proizvodnju. To znači da budu isti podsticaji, krediti ili investicije za poljoprivrednike u bilo kojem dijelu BiH. Mi smo u RS-u ove godine izvršili kontrole i našli smo ljude koji nemaju posijanog ni duluma pšenice, a prijavili su više od devet hektara zasijane pšenice. Imamo ljude koji ne predaju mlijeko, a dobili su potvrde od veterinara pa dobivaju podsticaje. Sve one koji neopravdano uzimaju novac iz budžeta poljoprivrede želimo likvidirati. Oni su nama rak rana. Uzimaju naše pare", naglasio je Usorac.

Poljoprivrednici dodaju kako žele podržati sve poljoprivrednike mlađe od 40 godina koji su budućnost naše zemlje, piše klix.ba.

Svi poljoprivrednici trebaju biti na istoj ravni

"U BiH imamo više od 2.000 praznih sela. Često se govori kako građani BiH odlaze iz zemlje, ali to su ustvari seljaci. Ispred ambasada su redovi takvih jer seljak može sve raditi kada ode u Njemačku, Švicarsku, bilo gdje", istakao je Usorac.

Kada je riječ o Federaciji BiH, prošle godine je 3.500 predmeta vezanih za poljoprivredne poticaje poslano na inspekciju.

"Radimo da iskorijenimo sve nepravilnosti", kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH te nastavio: "Od obećanja rebalansa budžeta nema ništa, a trenutni budžet nije održiv za poljoprivredu. Teško je doći do nekih evropskih fondova jer Evropa neće da priča sa stotinu subjekata i nivoa vlasti. Mi ćemo se zalagati da sve bude na jednoj adresi i da svi poljoprivrednici budu na istoj ravni".

Poljioprivrednici iz oba entiteta uskoro najavljuju novi sastanak te zvanično udruživanje.


Izvori

klix.ba


Tagovi

Poljoprivrednici Udruženje Vladimir Usorac Podsticaji

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]