Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • subvencije
  • 03.07.2021. 14:15

USK: Za male privrednike 200.000 KM, u cilju subvencioniranja kamata

Već četvrtu godinu za redom Vlada USK provodi ovaj projekat, koji je pokazao da je potpuno ekonomski opravdan.

Foto: Bigstockphoto/zorandim
  • 69
  • 87
  • 0

Iz budžeta Vlade unsko - sanskog kantona obezbjeđeno je 200 hiljada KM i sa ovim sredstvima će se u toku 2021. godine subvencionirati kamate za subjekte male privrede, a koji ostvaruju svoje poslovanje na području ovog kantona, stoji u zvaničnom saopćenju Vlade USK.

Prema riječima Samre Mehić, kantonalne ministrice, cilj navedenog programa je da se pomogne tamošnjoj ekonomiji i to putem unapređenja postojećih, kao i kroz otvaranje novih privrednih subjekata. Takođe, tu je i podrška aktuelnom obimu proizvodnje, ali i održavanje i intenziviranje sadašnjeg broja radnih mjesta. 

Već četvrtu godinu za redom Vlada USK provodi ovaj projekat, koji je pokazao da je potpuno ekonomski opravdan. Kako je prošla godina bila specifična, uslijed teške ekonomske situacije izazvane pandemijom korona virusa, napravljena je pauza sa tim aktivnostima. 

Subvencionirane kamatne stope od 2,55 odsto

"Mi smo pokrenuli proceduru Javnog poziva i odabrali smo banku. Vlada će subvencionirati kamatne stope u visini od 2,55 odsto, utvrđeni su i kriterijumi za buduće korisnike navedenog programa. Uskoro ćemo i objaviti konkurs kako bismo odabrali krajnje korisnike", navela je ministrica Mehić.

 Prije dvije godine u ovom projektu sudjelovalo je 20 privrednika, te je tom prilikom povučeno i investirano oko šest miliona KM kreditnih sredstava.  

BPK: Raspisan poziv za sredstva u poljoprivredi - maksimalni iznos do 5.000 KM

Kako smo nedavno pisali i Ministarstvo za privredu Bosansko - podrinjskog kantona Goražde objavilo je Javni poziv po Programu ruralnog razvoja za tekuću, 2021. godinu.

Vrijednost programa čiji cilj je pružanje podrške fizičkim licima, jedinicama lokalne samouprave, kao i neprofitnim organizacijama u oblasti ruralnog razvoja, a koji omogućavaju unapređenje i promoviranje seoskog područja u skladu sa Strategijom razvoja poljoprivrede Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period od 2019. do 2023. godine - iznosi 60 hiljada KM.

"Ovim programom namjera je ostvariti dva cilja. Za prvi je opredjeljeno 40 hiljada KM, a planirano je investiranje u poljoprivredna gazdinstava. Drugi iznos od 20.000 KM namijenjen je za ruralnu infrastrukturu", pojasnio je ministar Mensad Arnaut.


Tagovi

Javni poziv Subvencioniranje kamata Samra Mehić Lokalna ekonomija Privredni subjekti Ruralni razvoj


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]