Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedozvoljeni lov
  • 17.11.2022. 13:30

Upozorenje zbog krivolova: Vojnu opremu je strogo kažnjivo i zabranjeno koristiti

Na području Hercegbosanske županije sve je češća upotreba termalnih ciljnika za lov na divlje životinje. Upozoravaju na njihovo istrebljenje!

Foto: Depositphotos/ysbrand
  • 84
  • 11
  • 0

Na području Hercegbosanske županije sve češće pojavljuje krivolov iz vozila "farovima" na javnim putevima. Posljednjih dana do Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dolaze informacije da se na području ove županije u opticaju javlja znatan broj termalnih ciljnika koji omogućavaju vidljivost u noćnim prilikama.

Tako se omogućava neograničena manipulacija nad divljači prilikom krivolova, što ponajviše dovodi do istrebljenja krupne divljači kao što su vuk, medvjed, divlje svinje, srneća divljač.

Lovcima tri mjeseca zatvora zbog ubistva srne tokom lovostaja

Iz Ministarstva mole sve korisnike lovišta, mjerodavne institucije kao i stanovnike Hercegbosanske županije da obrate pažnju na pojedince koji posjeduju ili koriste posebnu opremu (uređaje) za noćno odstreljivanje divljači u svrhu krivolova (ili istu objavljuju putem društvenih mreža), te o tome obavijeste nadležnu policijsku postaju ili županijsku i Federalnu inspekciju.

Upozoravaju da je spomenuta oprema na Zajedničkoj (međunarodnoj) listi vojne opreme (Službeni glasnik BiH, broj 6/17.). Strogo je zabranjeno i kažnjivo posjedovati i koristiti ovakvu opremu, sukladno Zakonu o kontroli kretanja oružja i vojne opreme Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH” broj: 22/16), a tako i člankom 57. stavak 4. Zakona o lovstvu Federacije BiH (“Službene novine Federacije BiH”, broj:4/06, 8/10 i 81/14).


Tagovi

Hercegbosanska županija Krivolov Divlje životinje Divljač


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete