Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klaonički otpad
  • 12.12.2018. 12:30

Upozoravaju: Inspektori će na terenu izricati kazne onima koji nepravilo odlažu klaonički otpad

Zbog velikog broja naših sugrađana koji ovih dana pripremaju i obrađuju meso za zimu, tokom decembra i januara ćemo sprovoditi široku akciju prevencije, s obzirom na to da već imamo veliki broj pritužbi građana da dio klaoničkog otpada završava u vodotokovima. Uočeno je i zatrpavanje tog otpada na nepristupačnim terenima, poručuje Janko Kecman.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 307
  • 28
  • 0

Zbog sezone svinjokolja, inspekcija je pojačala je ovih dana inspekcijski nadzor na širem području grada kako bi spriječila nelegalno odlaganje klaoničkog otpada, saopšteno je iz Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Banja Luka.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman, ističe da je cilj ove akcije da se klaonički otpad, koji predstavlja veliku opasnost po javno zdravlje, zbrine na adekvatan način kako ne bi predstavljao opasnost po ljude i prirodu. On upozorava da se sav klaonički otpad mora zbrinuti na regionalnoj deponiji "Depot" u Ramićima, te da se ni u kojem slučaju ne smije zatrpavati ili odlagati u vodotokovima, što je bio čest slučaj u godinama iza nas.

"Zbog velikog broja naših sugrađana koji ovih dana pripremaju i obrađuju meso za zimu, tokom decembra i januara ćemo sprovoditi široku akciju prevencije, u kojoj će učestvovati Ekološka, Vodna, Veterinarska i Tržišna inspekcija, s obzirom na to da već imamo veliki broj pritužbi građana da dio klaoničkog otpada završava u vodotokovima. Pored toga, uočeno je i zatrpavanje tog otpada na nepristupačnim terenima što kasnije životinje i ptice raznose, a što, jasno, predstavlja potencijalni izvor zaraze. Naši inspektori će na terenu obići sve potencijalne lokacije odlaganja ovog otpada i izricati kazne svima koji se ne budu pridržavali pravila kada je u pitanju odlaganje klaoničkog otpada", rekao je Kecman.

On je dodao da registrovane klaonice moraju imati ugovore o zbrinjavanju animalnog otpada kako bi se znalo gdje animalni otpad završava. Ipak, Kecman ističe da je poseban problem to što se mnogi građani bave obradom i pripremom mesa bez ikakvih dozvola.

"Na ovaj problem ćemo obratiti posebnu pažnju i zbog toga ćemo u akciju uključiti i Tržišnu inspekciju koja će kontrolisati imaju li brojni takvi "subjekti" dozvolu za rad. Takođe, ovim putem još jednom apelujemo na sve građane da, pored adekvatnog zbrinjavanja klaoničkog otpada, obavezno kontrolišu i higijensku ispravnosti mesa u ovlaštenim ustanovama", zaključio je Kecman.


Tagovi

Klaonički otpad Svinjokolj Janko Kecman Inspekcija Opasnost Zaraza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.