Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Diplomski studij
  • 10.08.2023. 16:30
  • Osijek

Upiši jedinstveni studij Digitalne poljoprivrede na FAZOS-u

Ovo je treći takav studij osnovan u Evropi. Nastava je na engleskom jeziku, stoga ga upisati mogu i studenti drugih zemalja.

Foto: FAZOS
  • 233
  • 47
  • 0

Krenule su prijave za predupis na diplomski studij Digitalne poljoprivrede. Zainteresirani mogu birati između dva smjera - biljna te stočarska proizvodnja, a odluka na koji se donosi prije upisa druge godine studija.

Ovaj jedinstveni studij osnovan je prije dvije godine kao treći u Evropi iz područja Digitalne poljoprivrede. Odvija se na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) u saradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT).

Svrha mu je prvenstveno osposobiti agronome za upotrebu digitalnih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, primjerice upravljanje prikupljenim podacima i bazama podataka, ali i usporedba dostupnih hardverskih i softverskih odrednica ove poljoprivrede. Na temelju toga polaznik će znati odabrati optimalnu tehniku za održivu proizvodnju kako u konvencionalnoj, tako i u digitalnoj (preciznoj ili pametnoj) poljoprivredi, ali i koja tehnološka rješenja, analitičke metode i informacije koristiti za analizu, predviđanje i odlučivanje u proizvodnji.

Iskustva iz prve ruke

Za smjer biljne proizvodnje odlučio se Davor Bilić koji je sada druga godina ovog diplomskog studija. "Mislim da je digitalizacija budućnost. Sve sfere se vode digitalno pa tako i poljoprivreda", kaže nam ovaj student. Smatra da bi ona trebala reducirati nepogode, klimatske promjene, ali uz pomoć nje postići i optimizacija prinosa.

Što se tiče IT kolegija, Bilić kaže da je krenuo iz nule, ali su profesori bili susretljivi i upoznali ih s osnovama koje on dalje mora sam razvijati. Engleski mu je kaže bio najveća barijera i premišljao se hoće li odabrati ovaj studij.

"Shvatio sam da moram riskirati ako želim profitirati, a i velika je prednost studiranja na stranom jeziku", dodao je. Sretan je što postoji mogućnost da će nakon prakse ostati raditi u jednoj poznatoj domaćoj kompaniji koja se bavi poljoprivredom.

Studenti uče i osnove programiranja

Njegovoj kolegici Karolini Kajan ovo je bio drugi upisani diplomski studij. Uz Oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo odlučila je upisati i Digitalnu poljoprivredu. "Iz znatiželje, da si popunim vrijeme", kaže nam ona dodavši da se zbog engleskog nije ni malo dvoumila.

Njena porodica bavi se proizvodnjom krušaka, a i ona se nakon završetka studija u septembru nada poslu u struci. "Za vrijeme nastave često smo bili na terenima, pokazivali su nam mapiranje oranica dronovima, učili smo osnove programiranja, baze i analize podataka i sve što će nam u radu trebati", zaključila je naša sagovornica.

Ko se sve može upisati ovaj studij?

Osim studenata sa završenim preddiplomskim univerzitetskim studijem bilo kojeg smjera poljoprivrede, mogućnost upisa imaju i svi oni koji su završili preddiplomski studij drugih biotehničkih nauka, na primjer prehrambene tehnologije, šumarstva, nutricionizma i slično. Također, mogu ga upisati i studenti iz nekih polja prirodnih (biologija), tehničkih (računalstvo) te društvenih (ekonomija) nauka uz obavezu polaganja razlika u ispitima, pojašnjavaju s FAZOS-a. Kako napominju, riječ je o nekoliko ispita koji se polažu tokom studija paralelno s novim kolegijima.

Prijave za predupis su u toku

Kako je i ranije spomenuto, ovaj se studij izvodi na engleskom jeziku, a po završetku studenti stječu akademski naziv magistar poljoprivrede (mag. ing. agr.). Studijski program tokom prve godine isti je za oba smjera dok se u drugoj razlikuje ovisno o odabranom smjeru.

Prva godina sadrži 14 obaveznih predmeta, a kada je riječ o drugoj, biljna proizvodnja ima 11, a smjer stočarstvo 10 obaveznih predmeta. Više informacija o studijskom programu možete pronaći ovdje.

Kako se prijaviti?

Prijave za upis primaju se od 11. do 29. septembra ove godine.

Predprijavu možete obaviti ovdje.

Upisi kandidata bit će od 2. do 5. oktobra, a školarina za akademsku godinu 2023./24. iznosi 2.000 eura.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte:


Fotoprilog


Tagovi

FAZOS Digitalna poljoprivreda Studiranje Davor Bilić Karolina Kajan Diplomski studij


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner