Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja zemljišta
  • 08.07.2022. 18:00

UNICEF Norveške na meti kritika: Prodaju poljoprivredno zemljište za izgradnju zgrada

Uništavanje obradovog zemljišta i uništavanje prirodne sredine mogli bi postati stvarnost ako dođe do prodaje.

Foto: Depositphoto/veloliza
  • 162
  • 41
  • 0

Prava bura se digla oko UNICEF-a Norveške koji je naslijedio imanje u Malviku s farmom i pripadajućim gornjim slojem zemljišta, a koje je sada predmet prodaje, naveo je NRK. Ovaj slučaj je izazvao veliko interesovanje stanovništva.

Naime, država je veoma siromašna obradivim površinama, kojih ima samo tri posto, a tek jedna trećina je pogodna za uzgoj usjeva za ljudsku ishranu.

Prodaja prijetnja po prirodu

UNICEF Norveške je umjesto očuvanja plodnog zemljišta, pogodnog za uzgoj žitarica i povrća, odlučio da ga proda. Imovina će pripasti kupcu koji ponudi najveću cijenu i koji će dobiti pravo na izgradnju kompleksa stanova i zgrada na vrhunskim poljoprivrednim površinama.

Njihova blzinia s Trondheimskim fjordom, gdje je tlo obogaćeno drevnim morskim mineralnim naslagama, a klima idealna za uzgoj usjeva koje je nemoguće uzgajati na sličnim geografskim širinama ovako daleko na sjeveru, čini ovo pitanje izuzetno osjetljivim.

Izgradnja prijeti da uništi veći dio ekološkog i kulturnog krajolika (Foto: Depositphoto/Stootsy)

Izgradnja prijeti da uništi veći dio ekološkog i kulturnog krajolika i odgovarajućih staništa ugroženih životinjskih, biljnih i ptičjih vrsta koje su do sada zanemarene u procjenama uticaja. Norveški savez za zaštitu tla u Trøndelagu, srodne poljoprivredne organizacije i dvije najveće organizacije za zaštitu prirode u Norveškoj su protestovali protiv izgradnje na ovom poljoprivrednom zemljištu.

Poštuju želju donatora, pokrenuta peticija

Imovina je naslijeđena od preminulog donatora koji je u testamentu naveo da će organizacija prodati imovinu po najvišoj mogućoj cijeni te da će ta suma ići u svrhu Unicefa, kaže Erik Bakøy, finansijski direktor Unicefa.

Organizacija nema alternativu za izdavanje ili upravljanje imovinom. Navode da su dobrotvorna fondacija i ne mogu voditi posao. Imovina je već bila uključena u planove za regulaciju područja za stanovanje i zbog toga je organizacija u obavezi da proda nekretninu građevinarima.

Otimanje zemlje i prevare u EU - na sceni brojne kriminalne prakse?

To je u suprotnosti s djelovanjem Ujedinjenih nacija koje u svojim klimatskim i održivim ciljevima osuđuju uništavanje poljoprivrednog zemljišta.

Brojni uglednici su pokrenuli peticiju kako bi spriječili prodaju i prenamjenu zemljišta.


Tagovi

Norveška UNICEF Prodaja zemjišta Poljoprivredno zemljište


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.