Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sanski Most
  • 13.07.2015. 15:00

Unapređenje poljoprivredne proizvodnje

U Sanskom Mostu potpisan je sporazum kojim je zvanično otpočeo novi projekt unaprijeđenja primarne i finalne poljoprivredne proizvodnje.

  • 67
  • 1
  • 0

Općinski načelnik općine Sanski Most, Mustafa Avdagić i direktorica Udruženja za ekonomski razvoj i zapošljavanje Terra Sana Ermina Islamčević, potpisali su sporazum o međusobnoj saradnji.

Na taj je način zvanično otpočeo novi projekt unaprijeđenja primarne i finalne poljoprivredne proizvodnje.

Nova tehnološka linija za preradu voća i povrća

Riječ je o projektu nabavke nove tehnološke linije za preradu voća i povrća koju će Terra Sana koristiti za proizvodnju sokova od aronije, jabuke i cikle, za čiju implementaciju je sredstva obezbijedila Općina Sanski Most u saradnji sa UNDP-om.

Projektom je predviđeno proširenje kooperantske mreže za proizvodnju voća i povrća sa naglaskom na aroniju, jabuku i ciklu, i to za 65 novih kooperanata. Plan Terra Sana-e za ovu godinu je prerada 5 tona aronije i 95 tona ostalih kultura voća i povrća.

Investicija vrijedna 66.000 KM

Projekt sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija UNDP, Općina Sanski Most i Udruženje Terra Sana u saradnji sa predstavnicima dijaspore koji će kroz projekt biti uključeni u transfer znanja i tehnologija u oblasti uzgoja i prerade aronije.

Ukupna vrijednost investicije je oko 66.000,00 KM, a sprovodi se kroz Projekt Migracije i razvoj koji predstavlja zajedničku inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Švicarske Vlade i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).


Izvori

Općina Sanski Most


Tagovi

Poljoprivredna proizvodnja UNDP Sanski Most Švicarska Vlada Terra Sana Prerada voća i povrća Mustafa Avdagić Ermina Islamčević