Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje zraka
  • 05.11.2017. 17:00

UN upozorava: Nikad veći nivo CO2 u atmosferi

U priopćenju Svjetske meteorološke organizacije (WMO) upozorava se da je 2016. godine, koncentracija CO2 u atmosferi porasla rekordnom brzinom, dostigavši vrijednost od 403,3 molekula na milion čestica zraka (ppm).

  • 112
  • 7
  • 0

Koncentracija ugljičnog-dioksida (CO2) u Zemljinoj atmosferi dostigla je novi rekordan nivo od kako se mjeri aerozagađenje u svijetu. Zbog toga je, upozoravaju stručnjaci, neophodno provesti drastične mjere da bi se ostvarili ciljevi predviđeni Klimatskim sporazumom iz Pariza.

Na Zemlji je prije 3-5 miliona godina posljednji put registrirana slična koncentracija ugljičnog-dioksida. Tada je prema priopćenju Svjetske meteorološke organizacije (WMO), nivo mora bio za 20 metara viši nego danas, navode novosti.

Spoj ljudskog utjecaja i El Ninja

U spomenutom priopćenju se dodaje da je 2016. godine, koncentracija CO2 u atmosferi porasla rekordnom brzinom, dostigavši vrijednost od 403,3 molekula na milion čestica zraka (ppm). Rast od 400 ppm u usporedbi sa 2015. godinom rezultat je spoja ljudskih aktivnosti i snažnih efekata klimatskog fenomena El Ninjo.

Talas: Poduzeti hitne mjere i smanjiti zagađenje

Petri Talas predsjednik Svjetske meteorološke organizacije, upozorio je na to da ćemo se bez brzog smanjenja ugljičnog-dioksida i drugih plinova sa efektom staklenika, ubrzo naći na kursu opasnog povećanja temperatura do kraja 21. stoljeća, a ono će biti mnogo veće od cilja predviđenog pariškim Klimatskim sporazmom.

Foto: 315 spt / Flickr


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]