Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugrožene masline
  • 25.03.2022. 07:30

Umjesto maslinika rudnici uglja - Turska jača energetsku sigurnost

Prema Evropskom udruženju za ugljen i lignit, na zapadu Egejske regije i južnoj obali Sredozemnog mora postoje znatne rezerve ugljena. Istovremeno, na ovom području je i velika većina maslinika

Foto: Depositphotos/Nak_Anna
  • 119
  • 13
  • 0

Nova regulativa odobrena u Turskoj omogućuje rudarskim kompanijama da uklone stabla maslina ako to omogućava lakši pristup podzemnim ležištima uglja i drugih ruda, izvještava Oliveoiltimes.

Uredba ima za cilj jačanje energetske sigurnosti Turske. Državno nacionalno udruženje za maslinovo ulje već se, naravno, žali na odluku.

Vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) koja se odlučila na ovaj potez zbog poremećaja na tržištu energenata izazvanih krizom u Ukrajini, odredila je i da se sva stabla uklonjena u rudarske svrhe moraju ponovno posaditi na druga područja. Rudarske kompanije bi bile odgovorne za njihov uzgoj na tom području nakon završetka svojih aktivnosti.

No, Mustafa Tan, predsjednik uprave Nacionalnog vijeća za masline i maslinovo ulje je istakao da će se zbog ovakve odluke na udaru radova naći 190 miliona stabala"U Turskoj se oko 500.000 porodica koje se bave ovim poslom, a oko 10 miliona ljudi ima koristi od njega", upozorio je.

Podnijeli žalbe

Prema Evropskom udruženju za ugljen i lignit, na zapadu Egejske regije i južnoj obali Sredozemnog mora postoje znatne rezerve ugljena. Istovremeno, na ovom području je i velika većina zasada. 

Na udaru je 190 miliona stabala (Foto: B. Kufner)

Opozicione stranke, ekolozi i poljoprivrednici ne odobravaju odluku AKP-a. Tvrde da će taj potez naštetiti sektoru proizvodnje maslinovog ulja u zemlji i pogoršati stanje u ovoj oblasti. Zbog uticaja klimatskih promjena domaći proizvođači već osjećaju posljedice. Prošle su godine u toj zemlji požari progutali tisuće hektara maslinika, posebno u pokrajini Muğla, na obali Egejskog mora. 

Poharani europski maslinici - suša i požari smanjit će proizvodnju maslinovog ulja?

Tan je rekao da su sudionici iz maslinarske industrije, nevladine organizacije, opštine i neke političke stranke već pokrenuli pravni postupak žalbe na odluku i očekuju da će sudovi poništiti ovu uredbu. Zatražili su i od nadležnog ministarstva da povuče uredbu.

Nepovratno pogrešna odluka

Bahar Alan, vlasnica firme Nova Vera, koja je specijalizirana za proizvodnju maslinovog ulja od rijetkih lokalnih sorti izjavila je da njenih 160 hektara u Ayvaliku ne bi bilo pogođeno, ali je zabrinuta zbog uticaja uredbe na širi sektor. Insistira da su masline mnogo vrjedniji resurs od uglja. Dodala je da ulje pokreće narod, razvoj i stvara dodanu vrijednost od oko 1.36 milijardi eura godišnje.

"Maslinarstvo u ovoj zemlji postoji već 8.000 godina. Vjerujemo da je najveći i najsvetiji mineral maslina. Nama, proizvođačima, najveća je želja da se ova nepovratno pogrešna odluka revidira prije nego što bude prekasno", zaključila je mlada maslinarka čije je ulje višestruko nagrađivano na prestižnim svjetskim natjecanjima. 


Tagovi

Turska Masline Eksploatacija ruda Uništavanje maslinika Mustafa Tan Bahar Alan Turske masline Maslinovo ulje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.