Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samodostatna Rusija
  • 05.04.2018. 18:30

Umjesto da uvozi proizvode, Rusija kupuje evropske sadnice voća, sjeme povrća, opremu i stoku

Hitnost za povratak domaće poljoprivrede povećan je nakon što je Putin zabranio uvoz određene hrane u 2014. godini. Sada ulažu u opremu i znanje jer žele biti samodostatni.

Foto: Pixabay/Oldiefan
  • 188
  • 12
  • 0

Rusija je najveći uvoznik jabuka na svijetu, jer se lokalne sorte kvare brže nego one uzgojene u Evropi ili Kini. Osim toga, kupci često preferiraju okus uvezenog voća. No, od 2014., ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava odviknuti sunarodnjake od inozemne hrane. No, treba imati na umu da su, primjerice, jabuke koje rastu u Krasnodarskoj regiji u blizini Crnog mora, uglavnom došle iz Italije.

Kada je kompanija AFG National Group nastojala povećati isporuku u 2015. godini, umjesto da koristi domaće usjeve, isporučila je 143.000 stabala iz polja udaljenih 3.000 kilometara. Tako će voćnjaci u blizini Kavkaza ove godine dati oko 8.000 tona Gala, Red Delicious i Granny Smith jabuka, navodi Bloomberg.com gdje kažu kako su ruska nacionalna istraživanja zaostajala za vodećim evropskim i svjetskim trendovima. 

Sve više ulažu u opremu i znanje

No, Rusija sve više ulaže u opremu i znanje, kako bi proširila poljoprivrednu proizvodnju.

"Količina uvezene opreme je velika. Skupo je, ali pouzdano. Postoje neke domaće zamjene, ali one nisu tako učinkovite", rekao je Andrey Golokhvastov, generalni direktor tvrtke Agriconsult. 

Hitnost za povratak domaće poljoprivrede povećan je nakon što je Putin zabranio uvoz određene hrane u 2014. godini, što je bila odmazda za sankcije koje su nametnute od strane Evropske unije i SAD-a zbog ruskih napada na Krim. Istovremeno, ruska je Vlada krenula prema subvencioniranju investicija, čak i kada slabija rublja uvoz čini sve skupljim. 

Žele biti samodostatni

"Dodatna ulaganja su potrebna kako bi Rusija bila više samodostatna", rekao je Putin poljoprivrednicima prošlog tjedna na forumu u Krasnodaru. Osim što uvozi jabuke više nego bilo koja druga zemlja, Rusija je i treći najveći kupac uvoznog paradajza i drugi najveći uvoznik sira

Kupovina inozemne opreme znači i rast poslovanja za evropske tvrtke, uključujući DeLaval S.R.O. u Švedskoj; GEA Group AG i Big Dutchman International GmbH u Njemačkoj i nizozemske proizvođače staklenika Certhon i Kubo Group.

Uz pomoć inozemne tehnologije, domaća proizvodnja jabuka porasla je oko 8 posto prošle godine, dok je berba stakleničkog paradajza porasla za 11 posto, prema podacima moskovskog Nacionalnog udruženja voćara i povrćara. Čak i uz takve rezultate, Rusija je svejedno kupila oko polovice jabuka iz inozemstva i 60 posto stakleničkog paradajza.

Ulažu i u stočarstvo

Osim opreme, tu je ulaganje i u stočarstvo. TH Group, proizvođač mliječnih proizvoda sa sjedištem u Vijetnamu, planira uložiti 2,7 milijarde dolara na projekte u Rusiji. Slično tome, francuski proizvođač jogurta Danone dovezao je prošle godine 5.000 krava iz Nizozemske i Njemačke na farmu u Sibiru, kako bi se osigurala opskrba mlijekom.

Pojedini uzgajivači razmatraju i dugoročniji pristup. Neki uzgajivači povrća kupuju sjeme paradajza i krastavca u inozemstvu. Domaće tvrtke, uključujući Ros Agro Plc, nastoje razviti sjemensku industriju koje će se moći natjecati s kompanijama kao što je Monsanto.

"Bez vlastitog sjemenskog materijala Rusije, sva ta ulaganja su u velikoj opasnosti", rekao je Sergej Korolev, predsjednik Nacionalnog saveza proizvođača voća i povrća. 


Tagovi

Rusija Uvoz jabuka Samodostatnost Vladimir Putin Odmazda Sankcije Ulaganje u opremu Andrey Golokhvastov Sergej Korolev


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.