AgroKlub.ba

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Poljoprivredne vijesti » Ukoniti bespotrebne barijere klasifikacije roba

Ukoniti bespotrebne barijere klasifikacije roba

Ministarstvo poljoprivrede RS

Ukoniti bespotrebne barijere klasifikacije roba

Datum: 12.09.2017. 10:00

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Odluku o klasifikaciji roba na režime izvoza i uvoza u dijelu koji se odnosi na poljoprivredu treba mijenjati, posebno kada se govori o uvozu sjemena i sadnog materijala.

Predstavnici Ministarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske su sa predstavnicima Inspektorata RS i Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH razgovarali o aktuelnim temama iz oblasti uvoza sjemena i sadnog materijala, kao i o temama iz oblasti sredstava za zaštitu i oblasti zdravlja bilja.

Ovom prilikom usaglašeno je da Odluka o klasifikaciji roba na režime izvoza i uvoza u dijelu koji se odnosi na poljoprivredu predstavlja bespotrebnu barijeru, te da je neophodno razmotriti inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za izmjenom iste.

Takođe, najavljen je sastanak na kojem bi se razmatrala navedena problematika u sferi uvoza sjemena i sadnog materijala, način nastanka Sortne liste Bosne i Hercegovine, kao i Poslovnik o radu zajedničke Komisije za sorte poljoprivrednog bilja, kako bi se došlo do rješenja koje je zadovoljavajuće za entitete i Upravu.

Novoimenovanog direktora Uprave za zaštitu bilja BiH Gorana Perkovića primio je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Stevo Mirjanić.

Foto: Pixabay/Pexels

Broj pregleda članka: 138; Uspješnost članka: 7.9

Tagovi: Stevo Mirjanić, Uvoz sjemena, Uvoz sadnog materijala, Goran Perković

Ključne riječi članka: ukoniti, bespotrebne, barijere, klasifikacije, roba, bilja, oblasti, uvoza, zaštitu, šumarstva, vodoprivrede, poljoprivrede, poljoprivrede šumarstva, ministarstva poljoprivrede šumarstva


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.