Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede RS
  • 12.09.2017. 10:00

Ukoniti bespotrebne barijere klasifikacije roba

Odluku o klasifikaciji roba na režime izvoza i uvoza u dijelu koji se odnosi na poljoprivredu treba mijenjati, posebno kada se govori o uvozu sjemena i sadnog materijala.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 177
  • 8
  • 0

Predstavnici Ministarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske su sa predstavnicima Inspektorata RS i Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH razgovarali o aktuelnim temama iz oblasti uvoza sjemena i sadnog materijala, kao i o temama iz oblasti sredstava za zaštitu i oblasti zdravlja bilja.

Ovom prilikom usaglašeno je da Odluka o klasifikaciji roba na režime izvoza i uvoza u dijelu koji se odnosi na poljoprivredu predstavlja bespotrebnu barijeru, te da je neophodno razmotriti inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za izmjenom iste.

Takođe, najavljen je sastanak na kojem bi se razmatrala navedena problematika u sferi uvoza sjemena i sadnog materijala, način nastanka Sortne liste Bosne i Hercegovine, kao i Poslovnik o radu zajedničke Komisije za sorte poljoprivrednog bilja, kako bi se došlo do rješenja koje je zadovoljavajuće za entitete i Upravu.

Novoimenovanog direktora Uprave za zaštitu bilja BiH Gorana Perkovića primio je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Stevo Mirjanić.

Foto: Pixabay/Pexels


Tagovi

Uvoz sjemena Uvoz sadnog materijala Goran Perković Stevo Mirjanić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.