Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saniranje posljedica SSP-a
  • 02.02.2017. 12:00

Ujedinimo tržišta i kupujmo domaće!

Potrebno je cjelokupnu proizvodnju i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH tretirati kao domaću, jer plasman proizvoda na cijelo tržište BiH, koje broji skoro četiri miliona stanovnika, nije zanemarivo, kažu u Privrednoj komori RS.

Foto: Pixabay/cocoparisienne
  • 1.831
  • 499
  • 0

Privredna komora Republike Srpske pozvala je sve nadležne institucije i druge faktore da se aktivno uključe u pronalaženje mjera u cilju zaštite domaće proizvodnje i proizvođača, te pronalasku eventualnih rezervi kako bi se obezbijedila dodatna sredstva za podršku i podsticaj našoj privredi, odnosno poljoprivredi.

Podizanje svijesti potrošača

"U novonastaloj situaciji, neophodno je dodatne snage usmjeriti na podizanje svijesti naših potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda, te uspostaviti bolji nadzor nad tržištem", navode iz Komore dodajući da će primjena adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom izazvati velike štete za poljoprivredne proizvođače i prehrembenu industriju, zbog ukidanja carina na uvoz roba iz Evropske unije.

S druge strane, zadržavaju se carine na izvoz naših proizvoda u EU, s tim da su povećane kvote za izvoz vina, šećera i ribe.

"Takođe, potrebno je raditi na prevazilaženju barijera koje postoje u međuentitetskim odnosima, što je posebno važno za Republiku Srpsku u kojoj je, ako posmatramo cijelu BiH, poljoprivredna proizvodnja dominantno bazirana. S tim u vezi, potrebno je cjelokupnu proizvodnju i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH tretirati kao domaću, jer plasman proizvoda na cijelo tržište BiH, koje broji skoro četiri miliona stanovnika, nije zanemarivo. Na taj način, djelimično bi gubici, koje će primjenom adaptiranog SSP-a pretrpiti domaća privreda, bili smanjeni", savjetuju.

Prioritet plasmanu domaćih proizvoda

Osim toga, aktivnosti bi trebalo usmjeriti i na razvoj domaćih trgovinskih lanaca u kojima bi prioritet u plasmanu proizvoda imali domaći proizvođači.

Podsjećaju da ranije preduzete mjere u cilju predupređivanja negativnih posljedica primjene adaptiranog SSP-a, nažalost, nisu dale očekivane rezultate. Naime, Ministarstvo poljoprivrede SR Njemačke dalo je obećanje da će pružiti podršku poljoprivrednim proizvođačima u BiH, ali to se nije dogodilo. Na kraju, obećana podrška svela se na tehničku i savjetodavnu pomoć, ali ni ta pomoć još nije realizovana.

"Imajući u vidu složenost ukupne situacije, Privredna komora Republike Srpske poziva sve subjekte na racionalan pristup rješavanju problema, kako se problem proistekao iz primjene adaptiranog SSP-a ne bi negativno odrazio na širi krug privrednih subjekata", zaključuju iz Privredne komore RS.

Foto: Pixabay/cocoparisienne


Tagovi

Privredna komora RS SSP Zaštita domaćeg Posljedice Štete


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.