Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološki kriminal
  • 03.04.2023. 15:00

Uhapšene 104 osobe zbog šverca drvenom ambalažom i paletama

Procijenjena je prodajna vrijednost zaplijenjenih paleta od dva miliona eura, a preduzeća su oštećena preko osam miliona eura. Ove su palete predstavljale veliki rizik za šume

Foto: Depositphotos/hiv360/YT Printscreen
  • 126
  • 13
  • 0

Španska Guardia Civil u sklopu operacije Taviur zaustavila je ekološki kriminal. Zaplijenjeno je više od 3.729 tona drvenih paleta za pakovanje koje predstavljaju rizik u širenju šumskih štetočina i druge ambalaže koja nije ispunjavala obavezne zakonske uslove za njihovu upotrebu u međunarodnoj trgovini, piše  InSpain

Uhapšene 104 osobe

Procijenjena je prodajna vrijednost od dva miliona eura. U akciji je učestvovao i Europol koji je doprinio operativnom koordinacijom, razmjenom informacija sa španskim vlastima i operativnom analizom.

Uhapšene su 104 osobe, a otkriveno je 148 krivičnih dijela koja uključuju djelovanje protiv prirodnih resursa i životne sredine, djela protiv industrijske imovine, pronevjere, kriminalnog udruživanja, krađe i pronevjere. Od prošle godine Služba zaštite prirode Seprona je ukupno izvršila 828 inspekcijskih nadzora. Registrovala je 299 administrativnih prekršaja koji su klasifikovani kao nepoštovanje propisa o zdravlju bilja, klasifikovanim djelatnostima, otpadu i ispustima, zdravlju i životnoj sredini.

Biljne štetočine su odgovorne za štetu na 35 mil. ha šuma (Foto: M.C.Celić)

Palete nisu termički obrađene

Drvena ambalaža i palete moraju da prođu adekvatan sanitarni tretman, jer mogu poslužiti kao vektor za unošenje i širenje šumskih štetočina. Kako bi se izbjegao ovaj rizik na međunarodnom nivou, primjenjuje se Međunarodni standard za fitosanitarne mjere ISPM 15 koji potvrđuje da su sve komponente drvene ambalaže koje ga nose podvrgnute adekvatnom tretmanu.

U istrazi je utvrđeno da drvena ambalaža i palete nisu prošle termički tretman, a istraga je potvrdila veze na međunarodnom nivou. Procijenjeno je da su preduzeća oštećena za više od osam miliona eura.

Biljne štetočine su odgovorne za štetu na 35 miliona hektara šuma širom svijeta svake godine, s prosječno šest novih vrsta na drveću koje se unosi u Evropu.


Tagovi

Špania Europol Guardia Civil Ekološki kriminal Drvena ambalaža Drvene palete


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete