Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugovorena proizvodnja
  • 21.07.2020. 13:40
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Ugovoren otkup povrća kao jedna od mjera u borbi protiv koronavirusa

Povrće će biti proizvedeno od strane domaćih, lokalnih poljoprivrednika i svaki ponedjeljak oko pola tone mrkve, krompira, luka, graha i ostalih vrsta po dogovoru će biti dostavljano Javnoj kuhinji Visoko za pripremu dnevnih obroka.

Foto: Udruženje poljoprivrednika FBiH (ilustracija)
  • 302
  • 44
  • 0

Javne narodne kuhinje i neprofitne organizacije, često u sklopu nekog od udruženja građana, svakodnevno za oko 20.000 korisnika u Bosni i Hercegovini pripremaju minimalno po jedan obrok.

Oslonjeni samo na osnovna sredstva za rad, radnici javnih kuhinja herojski prikupljaju sredstva i spremaju obroke za ljude kojima je to potrebno. U ljetnim mjesecima je to mnogo lakše. Proizvodnja povrća je u punom jeku i mnoge donacije su u obliku poljoprivredno - prehrambenih proizvoda.

Otkup vrijedan 30.000 KM

Gradsko vijeće Grada Visoko, na aprilskoj sjednici usvojilo je Odluku o davanju saglasnosti gradonačelnici za zaključivanje Ugovora o ugovorenoj proizvodnji i otkupu poljoprivrednih proizvoda sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača u plastenicima, staklenicima i na otvorenom, "Agro - Vis". Predmet Ugovora bila je ugovorena proizvodnja i otkup 60 tona povrća (krompir, mrkva, grah, luk i ostale povrtarske vrste, po potrebi). Iz gradske Uprave smatraju da ovaj model ima socio - ekonomski karakter, gdje se pomaže rad Javne kuhinje, a domaćim poljoprivrednicima nudi siguran otkup, po već unaprijed dogovorenim cijenama.

Također iz gradske Uprave najavljuju i proširenje asortimana proizvoda za otkup, ovaj put od domaćih farmera, kako bi se osigurali i animalni proizvodi -- sir, mlijeko i ostali mliječni proizvodi. Realizacija Ugovora o otkupu povrća će biti izvršena sa budžetske pozicije: "Poticajna sredstva za poljoprivredu", u okviru Službe za finansije, privredu i društvene djelatnosti u iznosu od 30.000 KM

Udruženje spremno za saradnju

Lokalno Udruženje poljoprivrednih proizvođača u plastenicima, staklenicima i na otvorenom, koje broji preko 80 članova, spremno je prihvatilo ponudu grada i organizovalo proizvodnju traženih vrsta. Povrće će biti proizvedeno od strane domaćih, lokalnih poljoprivrednih proizvođača i svaki ponedjeljak oko pola tone mrkve, krompira, luka, graha i ostalog povrća po dogovoru će biti dostavljano Javnoj kuhinji Visoko za pripremu dnevnih obroka. Iz Udruženja poručuju da su zadovoljni ovakvim modelom saradnje, gdje unaprijed imaju dogovorene količine i fiksne otkupne cijene.

U Udruženju zadovoljni ovakvim modelom saradnje (Foto: Adi Pašalić)

"Ovo će nam uveliko pomoći. Znamo da je danas vrlo teško u ovoj vandrednoj situaciji prodati proizvod. Zagarantovan otkup, daje sigurnost i svakako smo spremni i dalje sarađivati sa Gradskom Upravom" poručuju iz Udruženja. 

Belmin Debelac direktor Udruženja "Mladi volonteri" koji u sklopu svojih aktivnosti, vode i rad Javne kuhinje, istakao je da je svaka pomoć dobro došla i da ovakav model saradnje u budućnosti, prema potrebama kuhinje ostavlja mogućnost proširenja otkupa artikala i na animalni sektor - prvenstveno sir, mlijeko i mliječne proizvode čime bi se zaokružili osnovni sastojci za pripremu skoro 80 dnevnih obroka.

Zagarantovan otkup zadovoljava i socio - ekonomski aspekt

Ideja o ugovorenoj proizvodnji javila se kao jedna iz seta mjera u vandrednom stanju izazvanom pandemijom korona virusa. Iz Gradske Uprave, tokom prve isporuke povrća najavljuju i proširenje asortimana, te razvijanje ovakvog modela saradnje gdje se direktno domaćim proizvođačima osigurava siguran, zagarantovan otkup po dogovorenim cijenama i zadovoljava socio ekonomski karakter pomoći onima kojima je ona zaista i potrebna.

Osim toga promovira se domaća proizvodnja, naš poljoprivrednik i domaći proizvod.


Tagovi

Ugovorena proizvodnja Ugovoren otkup Otkup povrća Poljoprivredno prehrambeni proizvodi Animalni proizvodi Otkupne cijene Belmin Debelac


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.