Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikroorganizmi u hrani
  • 17.11.2018. 11:00

Ugostiteljski objekti: U 30 % ispitivanih uzoraka u RS utvrđeno povećano prisustvo enterobakterije

U svim kontrolama gdje su utvrđene nepravilnosti, inspektori su naložili da se izvrši dezinfekcija radnih površina, uređaja i opreme koji se koristi za pripremu hrane, nakon čega će biti izvršene ponovljene kontrole.

Foto: Pixabay/TapisRogue
  • 178
  • 18
  • 0

Republička inspekcija za hranu je u proteklom periodu izvršila uzorkovanje preko 70 gotovih jela koja se poslužuju u ugostiteljskim objektima, a za potrebe laboratorijskog ispitivanja mikrobiološke ispravnosti.

Kontrolom su obuhvaćeni objekti širom Republike Srpske, u Banja Luci, Gradišci, Prnjavoru, Kozarskoj Dubici, Srpcu, Derventi, Modriči, Trebinju, Istočnom Sarajevu i drugim gradovima. Uzorkovane su različite vrste jela, kao što su: kolači, mesna jela, salate, cijeđeni sokovi, čorbe.

Na osnovu laboratorijskih analiza u 30 odsto ispitivanih uzoraka utvrđeno je povećano prisustvo mikroorganizama, kao što je enterobakterija, iznad granica dozvoljenih Smjernicama o mikrobiološkim kriterijumima o hrani. S obzirom na utvrđenu vrstu mikroorganizama, radi se o neadekvatnoj manipulaciji sa hranom, neadekvatnim higijenskim uslovima prostora ili opreme koji služe za pripremu hrane, kao i higijenskom statusu lica koja rukuju sa hranom.

U svim kontrolama gdje su utvrđene nepravilnosti, inspektori su naložili da se izvrši dezinfekcija radnih površina, uređaja i opreme koji se koristi za pripremu hrane, nakon čega će biti izvršene ponovljene kontrole.

Na osnovu rezultata laboratorijskih analiza evidentno je da subjekti u poslovanju s hranom kontinuirano moraju raditi na edukaciji radi sticanja znanja o propisima i preporukama u oblasti higijene životne i radne sredine, higijene hrane i  ishrane, lične higijene i drugim principima dobre proizvođačke i higijenske prakse.


Tagovi

Mikroorganizmi Enterobakterija Gotova jela Dezinfekcija Ugostiteljski objekti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas