Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saradnja proizvođača
  • 25.12.2017. 13:45

Udružili se pčelari i proizvođači jagodičastog voća

Saradnja se ogleda u sprovođenju niza aktivnosti u vidu razmjene informacija o stanju pčelarstva i jagodičastog voća, provođenju edukacija, informacija o podizanju novih zasada i širenju pčelinjeg fonda.

Foto: Pixabay/ulleo
  • 346
  • 16
  • 0

Nedavno održani Dani meda u Mostaru, pored dodjele nagrada za najkvalitetniji med u 2017. godini, poslužili su i kao prilika za proširivanje saradnje pčelara sa drugim granama poljoprivrede, konkretno sa proizvođačima jagodičastog voća.

Naučne studije pokazuju da pčele mogu pokupiti i do 20 različitih vrsta pesticida prilikom prolaska kroz jedan nasad, stvarajući takozvani "koktel efekt", koji rezultira oboljenjem čitavih kolonija, a u najtežim slučajevima i njihovim izumiranjem.

Sigurno i zdravo

Sporazum o saradnji, koji su potpisali Udruženje proizvođača jagodičastog voća BiH i Udruženje pčelara FBiH osigurava zajednički rad ova dva udruženja na promociji sigurne proizvodnje, i zdravih proizvoda.

Saradnja se ogleda u sprovođenju niza aktivnosti u vidu razmjene informacija o stanju pčelarstva i jagodičastog voća, provođenju edukacija, informacija o podizanju novih zasada i širenju pčelinjeg fonda, tehničkoj pomoći pčelarima i proizvođačima jagodičastog voća, ali i zajedničko nastupanje na sajmovima i tržištima trećih zemalja.

Lokalni nivo obavještavanja

"Mi moramo imatu tu svijest da smo svi dio istog sistema, proizvodnog. Da je svima u interesu da proizvodimo zdravo, održivo, da imamo sigurne nasade i sigurne kolonije pčela", izjavila je Jasminka Hadžiabdić, predsjednica Udruženja proizvođača jagodičastog voća u BiH, dodavši da se "ovim osigurava ne samo siguran proizvod, nego i dublje razumijevanje naših proizvođača o proizvodnom ciklusu. Ovaj Sporazum također sprječava i upotrebu nedozovoljenih sredstava za zaprašivanje."

Saradnja je naročito značajna na polju razmjene informacija o oprašivanju nasada, a pčelari će, od sada, moći dobiti podatke o izvršenom ili planiranom oprašivanju od lokalnih pčelarskih udruženja. Iako postoji odredba zakona po kojoj se sva zaprašivanja moraju najaviti najmanje 48 sati unaprijed, ovaj Sporazum precizira sistem obavještavanja i svodi ga na lokalni nivo, tamo gdje je njegova primjena i najpotrebnija.

Foto: Pixabay/ulleo


Tagovi

Saradnja proizvođača Udruženje proizvođača jagodičastog voća BiH Udruženje pčelara FBiH


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete