Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadruga Agrisan
  • 11.05.2017. 08:00

Udružili se i stvorili brend "Plodovi devet rijeka"

Naši kupci mogu biti sigurni da gdje god vide taj brand da je to voće ili povrće sigurno proizvedeno na području Općine Sanski most i da je zdravstveno ispravno, a naša Zadruga je garancija tom kvalitetu, poručuju iz Uprave Zadruge Agrisan.

Foto: Arhiv Zadruge
  • 1.905
  • 250
  • 0

Osnovana prije skoro više od 15 godina u Sanskom Mostu, Zadruga Agrisan se bavi otkupljivanjem voća i povrća od preko 150 poljoprivrednih proizvođača. Ova Zadruga se bavi plasteničkom proizvodnjom, proizvodnjom povrća na otvorenom, te proizvodnjom lubenice, dinje i bijele masirače. Također, organizira i kooperantsku proizvodnju krastavaca kornišona, te drugih kultura. Ključno tržište za ovu Zadrugu predstavljaju trgovački lanci, trgovine i restorani u užem regionu.

U telefonskom razgovoru, direktor Zadruge, Senad Hadžibajramović, ističe kako Zadruga od osnivanja do danas bilježi rast proizvodnje i otkupa. Također, dodaje nekoliko riječi o značaju projekta "Unapređenje proizvodnih kapaciteta Zemljoradničke zadruge "Agrisan" uz mentorstvo dijaspore" koji su uspješno realizirali prije dvije godine.

Instalirali 1.800 m2 novih plastenika

Riječ je o projektu koji je financirao UNDP, a sufinacirali su ga Općina Sanski Most i Zadruga "Agrisan". Posebnu komponentu cijelom projektu dalo je i učešće dijaspore kroz transfer znanja i tehnologija.

Zadruga garantuje da je riječ o kvalitetnom voću i povrću

"Projekat "Unapređenje proizvodnih kapaciteta proizvodnih kapaciteta Zemljoradničke zadruge Agrisan uz mentorstvo dijaspore", bio je od velikog značaja za našu zadrugu samom činjenicom da smo po prvi put zajedno sa partnerima UNDP-om i Općinom Sanski Most uključili jedan od naših najznačajnih resursa - dijasporu u jedan razvojni projekat. Kroz ovaj projekat instalirano je 1.800m2 novih plastenika kod naših kooperanata, a Zadruga je dobila modernu sijačicu za proizvodnju rasada, što je u velikoj mjeri potpomoglo boljem pozicioniranju na tržištu kao i napređenju naših proizvodnih kapaciteta", kaže nam.

Zadruga "Agrisan" je još 2015. godine u rad pustila automatiziranu sijačicu za proizvodnju zasada. Zadruga konstantno radi na inovacijama i poboljšanju proizvodnje. Svoje proizvode većinom plasira u Sanskom Mostu i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Iz Uprave Zadruge kažu da svakako razrađuju planove o izvozu na strana tržišta, iako smatraju da još dosta toga moraju odraditi vezanog za povećanje proizvodnje, kako bi bili konkuretni. Zadruga "Agrisan" već deset godina učestvuje u projektu proizvodnje i otkupa krastavaca. S obzirom da su veoma traženi i na europskom tržištu, imaju u planu nastavak saradnje.

Stvorili brand "Plodovi devet rijeka"

"Agrisan" je prije tri godine, uspješno realizirao projekat USAID Farma, a od 2015. godine postao je i prvi registrirani proizvođač presadnica vrhunskog kvaliteta.

Brand koji je nastao zajedničkim radom Zadruge i stručnjaka za marketing pri USAID Farma projektu dobio je naziv "Plodovi devet rijeka". Riječ je o lokalnom brandu za voće i povrće iz Sanskog Mosta, a naziv je dobio po tome što je Sanski Most poznat i kao grad na devet rijeka.

"Naši kupci mogu biti sigurni da gdje god vide taj brand da je to voće ili povrće sigurno proizvedeno na području naše Općine i da je zdravstveno ispravno, a naša Zadruga je garancija tom kvalitetu", poručuju iz Uprave Zadruge.

Ova Zadruga pored vlastite i kooperantske proizvodnje posjeduje i poljoprivrednu apoteku putem koje vrši snadbijevanje repromaterijalom svojih članova i kooperanata, a vrši i prodaju repromaterijala za poljoprivredu.

Podignuto je 1.800 m2 plastenika

Pored vlastite i kooperantske proizvodnje posjeduju i poljoprivrednu apoteku putem koje vrše snadijevanje repromaterijalom svojih članova i kooperanata, a vrše i prodaju repromaterijala za poljoprivredu.

Zadruga "Agrisan" posjeduje i GlobalGap certfikat, koji im omogućava da preko svojih stručnih kadrova iz oblasti kojima se bave pruže kvalitetnu edukaciju starih i novih članova i kooperanata.

Foto: Arhiv Zadruge “Agrisan”


Tagovi

Zadruga Agrisan Otkup Povrće Voće GlobalGap Plodovi devet rijeka Brand Sanski most


Autorica

Andrea Libić

Više [+]

Adi je PR manager koji novinarstvo voli od malih nogu, a posebno ga privlače istraživačke priče. Voli fotografiju, prirodu i istraživanje psihologije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁