Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije za ispašu
  • 03.11.2022. 18:00

Udružili se članovi mafije i birokratije - oštetili EU za oko 5 miliona eura

Čak 150 kompanija je na prijevaru pribavilo oko 5 miliona eura u periodu od 2010. do 2017., uključujući i zemljište koje je postojalo samo na papiru

Foto: Ranka Vojnović
  • 156
  • 15
  • 0

Sud na Siciliji donio je odluku prema kojoj je osuđena 91 osoba za učešće u šemi organizovanog kriminala. Evropska unija je oštećena za oko 5 miliona eura koji su bili namijenjeni za subvencije u stočarstvu, tačnije za ispašu na tom mediteranskom ostrvu, izvještava AP News.

Čitanje presude počelo je u ponedeljak kasno navečer, a završilo se u rano jutro sljedećeg dana. Sud u Pattiju je za počinioce izrekao kazne od dvije do 30 godina. Dugotrajni proces je započeo u martu 2021. godine, a vijećanje je trajalo sedmicu dana. Oslobođeno je deset osoba.

Cosa Nostra i lokalne birokrate

Tužioci su naveli da su se udružili članovi mafije i birokratije kako bi prevarili EU u vezi subvencija za korištenje pašnjaka, uključujući državni park Nebrodi na istočnom kraju te regije. Čak 150 kompanija je na prijevaru pribavilo oko 5 miliona eura u periodu od 2010. do 2017., uključujući i zemljište koje je postojalo samo na papiru.

Na bivšeg direktor parka, Giuseppea Antocija, koji je pomogao istražiteljima da otkriju plan, 2016. je izvršen atentat kada su mu izrešetali automobil. Istražitelji su sumnjali da se radi o djelu Cosa Nostre, sicilijanske mafije.

Lažne potvrde

Optuženi su se koristili iznudama, nasiljem i prijetnjama da bi stekli kontrolu nad postojećim pašnjacima kako bi mogli podnijeti zahtjev za subvencije. Razrađena šema prevare uključivala je upotrebu fiktivnih vlasnika za dobijanje fondova EU, a dodijeljena sredstva su se zatim kretala kroz složen sistem finansijskih instrumenata. To uključuje račune u inostranstvu, prije nego što su novčana sredstva završila u rukama prevaranata.

Kako bi ih dobili, podnosioci zahtjeva su morali priložiti potvrde da nemaju veze s organizovanim kriminalom. Najčešće se radilo o lažnim dokumentima koje su mafiji dostavljale birokrate i notari.


Tagovi

Sicilija Cosa Nostra Subvencije Sicilijanska mafija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.