Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Migracije životinja
  • 04.03.2022. 11:00

Udomaćile se: Sve je veći broj lisica u Sanskom Mostu

Stanovništvo Sanskog Mosta ima probleme sa pojavom velikog broja lisica u urbanoj sredini. Zbog čega su lisice spas pronašle kod ljudi?

Foto: Depositphoto/bereta
  • 112
  • 37
  • 0

Sve veće prisustvo lisica je uočeno u urbanom području Sanskog Mosta, a one se više i ne plaše ljudi. Mnogi građani se žali da im napadaju perad i druge sitne životinje. Do ove migracije je došlo zbog pojave šakala koji napadaju lisice.

Migracija lisica zbog šakala

Senad Bešić, direktor Veterinarske stanice, kaže za Inmedia da su se lisice toliko navikle na ljudsko prisustvo i gotovo pripitomile. Iako su ove životinje na glasu kao prenosnici zarazne bolesti bjesnila, Bešić smatra kako tome trenutno nema opasnosti jer se redovno obavlja oralna vakcinacija životinja.

On je za Nezavisne rekao kako je njihovo prisustvo u naseljenim mjestima prije svega uzrokovano zbog potrage za hranom.

"Mislim da možemo konstatovati kako je u lancu ishrane životinja došlo do nekih poremećaja, pa su lisice u potrazi za hranom. Također, mnoga sela oko Sanskog Mosta su opustjela, u njima nema ljudi pa je divljim životinjama sada lakše da dođu sve do grada", kaže Bešić.

Lov zabranjen

I lovci s ovog područja objašnjavaju da je povećano prisustvo lisica u naseljima oko grada i samom gradu uzrokovano time što su u potrazi za hranom, ali i pojavom šakala koji su osvojili ovdašnje šume.

Zbog migracije vukova u druga područja, šakali su zauzeli teritoriju i potjerali lisice koje su spas pronašle u urbanim sredinama. Lov na lisice vatrenim oružjem je zabranjen u naseljima i zbog toga lovci naglašavaju da ne mogu ništa učiniti.


Tagovi

Sanski Most Lisice Šakali Problem lisice Urbana sredina Divlje životinje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.