Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NGT
  • 24.09.2022. 16:30

Ublažit će se pravila o novim genomskim tehnikama - spas za proizvodnju hrane?

Nedostatak đubriva, rastuće cijene energije i klimatske promjene mogle bi dovesti do dramatičnog pada poljoprivredne proizvodnje u EU. Rješenje je u novim genomskim tehnikama i novim sortama?

Foto: Depositphotos/279photo.gmail.com
  • 54
  • 15
  • 0

Ministri poljoprivrede EU podstiču Evropsku komisiju da ublaži pravila o novim genomskim tehnikama (NGT), a kao razlog navode potrebu jačanja sektora koji se suočava sa sve obimnijim klimatskim promjenama, sušama i gubicima prinosa, izvještava Euractiv

"Moramo samo da izmijenimo naš stari zakonodavni okvir koji reguliše moderne tehnike uzgoja“, rekao je češki ministar poljoprivrede Zdenek Nekula.

Brojne naučne metode, koje opisuje izraz nove genomske tehnike NGT ili nove tehnike oplemenjivanja biljaka NBT, koriste se za izmjenu genoma s ciljem genetskog inženjeringa određenih osobina biljaka, kao što je tolerancija na sušu.

NGT nije GMO?

Naime, organizmi dobiveni novim tehnikama oplemenjivanja biljaka kategorizirani su kao genetski modificirani (GMO) prema presudi suda EU iz 2018. godine. To znači da potpadaju pod Direktivu EU o GMO.

Nekula je zabrinut da bi nedostatak đubriva, u kombinaciji s rastućim cijenama energije i klimatskim promjenama, mogao dovesti do dramatičnog pada poljoprivredne proizvodnje u EU.

"Moramo podržati nove genomske tehnike i uzgajati nove sorte", poručio je. 

Suša je ove godine uzrokovala velike štete (Foto: M.C.Celić)

Svoju podršku su iskazali ministri poljoprivrede iz Švedske, Litvanije, Holandije, Malte, Irske, Italije, Mađarske, Rumunije i Belgije, ali su druge države zauzele oprezniji pristup.

"Potrebna su nam brza rješenja za nove genetske tehnike. Po svim pitanjima, poljoprivrednici će ostati konstruktivni partneri kako bi osigurali sigurnost hrane i klimatsku neutralnost", rekla je Christiane Lambert, predsjednica COPA-e.

Grupe za zelene kampanje su veoma kritične prema ovoj tehnologiji, upozoravajući na njihov potencijalni uticaj na zdravlje i životnu sredinu, kao i na koncentraciju moći na samo nekolicinu igrača u industriji.

Wojciechowski oprezan

Izvršna vlast EU trenutno preispituje pravila EU, a predstavljanje zakonskog prijedloga očekuje se u drugom kvartalu 2023. godine.

Evropski komesar za poljoprivredu Janusz Wojciechowski za sada se uzdržao od pružanja podrške takvom potezu. Rekao je da Komisija ovom pitanju pristupa s oprezom.

"Genomika pruža mogućnosti, ali sve mora biti zasnovano na naučnim dokazima i čvrstim analizama u pogledu javnog zdravlja, životne sredine i ekonomskog interesa naših farmera", poručio je.


Tagovi

Evropska komisija Nove genomske tehnike GMO NGT NBT


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Podizanje voćnjaka nije više posao koji može obaviti "načitani" susjed ili stariji član porodice. I prije njegovog projektiranja mnogo je posla. Avanturizam se ovdje jednostavno ne isplati. Šta on podrazumijeva, kako izbjeći greške...čitajt... Više [+]