Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mini-hladnjača
  • 04.08.2018. 09:30

U Trebinju grade četvrtu mini-hladnjaču - siguran otkup zagarantiran

Najbolje rješenje je u ruralnim dijelovima graditi manje hladnjače, tako da proizvođač odmah donese proizvod, u kontrolisane uslove čuvanja, kaže Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda u Trebinju.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 225
  • 17
  • 0

Trebinjski Agrarni fond, nakon što je prošle godine izgradio tri mini-hladnjače u seoskom području, gradi i četvrtu, u selu Strujići. Ovim je projektom predviđen otkup i čuvanje poljoprivrednih proizvoda od proizvođača iz sela koji gravitiraju tom području, i dijelom za proizvođače sa područja Ljubinja. 

Građevinski radovi su završeni, a montaža hladnjače, zapremine devedeset kubnih metara bit će završena za dvadesetak dana. Namjera je, kao i sa tri prethodne, da bude u blizini mjesta proizvodnje povrća, navodi RTRS

"Najbolje rješenje je u ruralnim dijelovima graditi manje hladnjače, tako da proizvođač odmah donese proizvod, u kontrolisane uslove čuvanja", kaže Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda u Trebinju.

Za viškove proizvoda zagarantiran otkup

Mještani su uvjereni kako će ekonomska slika sada biti mnogo drugačija. Da su nešto slično imali prethodnih desetljeća, kažu, bilo bi više proizvođača. Ovaj projekat obećava, jer će za viškove proizvoda biti zagarantiran otkup. Također, Agrarni fond potpisao je ugovore sa dvadeset trebinjskih proizvođača, za otkup šezdeset tona sezonskog povrća, koje plasira trebinjskim restoranima i trgovinama. Kooperanti nemaju obavezu plaćanja ležarine povrća.

"To je nešto što se nije radilo 30 godina, ljudi su nepovjerljivi u to da li ćemo otkupiti i platiti, međutim, napravili smo fer uslove kako bi ih animirali za Agrarni fond, koji će to dalje plasirati u restorane i markete u Trebinju", kaže Dutina. 

Daljnji plan je da u marketima, na posebnim policama, ti proizvodi budu brendirani. Uz podršku Grada, izgradnja četiri hladnjače koštala je oko 140.000 KM. Naredne godine, u planu je izgradnja još jedne hladnjače, za područje Zubaca.


Tagovi

Mini-hladnjača Agrarni fond Trebinje Veselin Dutina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete