Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropski parlament
  • 06.05.2018. 14:00

U sektoru poljoprivrede EU samo 2015. bilo je 500 nesreća sa smrtnim ishodom!

Dugi rad, nespavanje, emocionalna iscrpljenost, elementarne nepogode, nepoštena trgovačka praksa, te velike kamate na kredite imaju utjecaj na poljoprivrednike.

Foto: Bigstockphoto/KoliadzynskaIryna
  • 197
  • 11
  • 0

Evropski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljao o sigurnosti na poljoprivrednim gospodarstvima u EU-u. Naime, prema podatcima EUROSTAT-a iz 2015. godine bilo je više od 500 nesreća sa smrtnim ishodom u sektoru poljoprivrede. 

"Baviti se poljoprivredom znači da se i dalje bavimo opasnim poslom i da mjere koje su poduzete na razini EU za poboljšanje sigurnosti na radu nisu dostatne te moramo pronaći dodatno financiranje u okviru nacionalnih i evropskih programa“, kazala je zastupnica Evropskog parlamenta Marijana Petir dodajući da dugi rad, nespavanje, emocionalna iscrpljenost, elementarne nepogode, nepoštena trgovačka praksa, te velike kamate na kredite imaju utjecaj na poljoprivrednike.

Samo u Francuskoj se godišnje ubije oko 300 poljoprivrednika zbog loše situacije.

Visoka razina nesreća i smrtnih slučajeva 

Pitanja o sigurnosti na poljoprivrednim gospodarstvima u EU-u Klub zastupnika EPP-a, početkom februara uputio je i Evropskoj komisiji. U svom zastupničkom pitanju koje je uime Kluba EPP-a podnijela potpredsjednica Evropskog parlamenta Mairead McGuiness naglasili su kako se "nedovoljno financiranje programa sigurnosti na poljoprivrednim gospodarstvima navodi kao prepreka poboljšanju situacije. Povrh toga, potrebno je pozabaviti se pitanjem zdravlja i dobrobiti poljoprivrednika na razini EU-a“.

Smanjiti sredstva EU poljoprivrednicima za 5% - prijedlog sedmogodišnjeg proračuna

Od Evropske komisije zatražili su odgovor o mjerama koje bi se mogle poduzeti kako bi se izmjerila učestalost i smanjila neprihvatljivo visoka razina nesreća i smrtnih slučajeva na evropskim poljoprivrednim gospodarstvima. Također, evropske pučane je zanimalo "smatra li Komisija da je potrebno usredotočiti se na pitanje nesreća i sigurnosti na poljoprivrednim gospodarstvima na razini Evrope, konkretno uvođenjem mogućnosti da države članice financiraju programe sigurnosti na poljoprivrednim gospodarstvima u kontekstu sljedeće reforme ZPP-a.“  Ujedno, u svom zastupničkom pitanju su pitali "je li Komisija zabrinuta da bi niski prihodi poljoprivrednih gospodarstava i stalan pritisak na poljoprivrednike u lancu opskrbe hranom mogli doprinositi neprihvatljivoj razini nesreća na poljoprivrednim gospodarstvima“.

Plenarnoj je sjednici prisustvovao i povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan koji je naglasio kako "ZPP nije nužno okvir za utvrđivanje pravila o uvjetima rada ili zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu“. "Bilo bi mi draže vidjeti kako ZPP potiče veću sigurnost poljoprivrednih gospodarstava i zasigurno sam otvoren za bilo kakve ideje o tome kako ZPP može biti pozitivan pokretač promjena u ovom području“, kazao je Hogan.

On je također napomenuo da drugi stup ZPP-a osigurava ulaganja na gospodarstvima koja bi se mogla koristiti za mjere sigurnosti u poljoprivredi pri čemu se osvrnuo na irski primjer u kojem je uključen sustav sigurnosti farmi u sklopu ciljane poljoprivredne modernizacije Sheme TAMS u okviru Programa ruralnog razvoja, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Sigurnost Poljoprivreda Phil Hogan Marijana Petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

24


Glasova: 7

Da 29,2%

Glasova: 12

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 20,8%

Pregled ankete

Pregled ankete