Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Besplatne parcele
  • 17.07.2020. 15:00

U Rusiji će besplatno dijeliti zemlju građanima - žele razvijati sjever

Rusi će moći dobiti besplatne parcele na udaljenom Arktiku i to na krajnjem sjeveru te države kao dio vladinih planova za zaustavljanje depopulacije. Riječ je o jednom hektaru zemljišta kojeg bi mogli koristiti za izgradnju kuće, poljoprivredu ili posao.

Foto: Depositphotos/Contarez
  • 103
  • 31
  • 0

Ruski arktički teritorij postao je posljednjih godina prioritet Moskve zbog nade da bi klimatske promjene mogle osloboditi put Sjevernog mora koji povezuje Tihi i Atlantski ocean.

Donijeli su nacrt zakona kojeg je pripremilo Ministarstvo nacionalnih resursa, a predviđen je program po kojem bi stanovnici ruskog Arktika mogli besplatno dobiti jedan hektar zemljišta za izgradnju kuće, poljoprivredu ili vođenje posla, kao što je ruralni turizam, piše kommersant.

Po tom bi prijedlogu, svaka od arktičkih regija odredila dijelove koja će staviti na raspolaganje. Te će parcele biti dane stanovništvu na pet godina nakon kojih bi se njihovi korisnici trebali registrirati kao vlasnici ili ih dobiti u dugoročni najam.

Priliku će moći iskoristiti i Rusi iz inozemstva?

Vlasti daju lokalnim stanovnicima preferencijalno pravo izbora zemlje, dakle, samo će oni moći dobiti parcele tijekom prvih šest mjeseci. Nakon toga će svi ruski državljani, uključujući one koji žive u inozemstvu moći iskoristiti ovu priliku.

Rusija se priprema za rekordnu berbu povrća

Moskva je sličnu inicijativu pokrenula na svom Dalekom istoku 2016. godine kako bi potaknula rast gospodarstva i stanovništva na tom rijetko naseljenom istočnom rubu, a tada se prijavilo samo 83.000 ljudi.

Naime, građani su tijekom tog projekta mogli dobiti parcele koje su udaljene najmanje 10 km od gradova sa ​​stanovništvom većim od 50.000 ljudi ili 20 km sa stanovništvom većim od 300.000. 

Žele zaustaviti depopulaciju

Ministarstvo za razvoj ruskog Dalekog istoka ovu odluku objašnjava činjenicom da na Arktiku sada živi samo 2,5 miliona ljudi, od čega je 90% gradskih stanovnika, dok se i to smanjuje zbog odljeva stanovništva. Stoga vlada želi potaknuti građane da ostanu u ruralnim dijelovima.

Za razliku od programa Dalekog istoka, lokalne će vlasti, a ne vlada u Moskvi, odlučivati koje će zemljište distribuirati te će im biti dopušteno dodjeljivati ​​parcele u blizini urbanih središta. Čini se da je to odgovor na kritike kako je velik dio zemlje koja je podijeljena na Dalekom Istoku 2016. bio predaleko od razvijenih dijelova da bi mogao biti koristan.

Rusija lani prvi put izvezla više poljoprivrednih proizvoda nego naoružanja

"Važno je dati ljudima mogućnost da odaberu parcele koje će im stvarno biti korisne i gdje će se moći razvijati. Lokalne vlasti će odrediti koje će zemljište dati za projekt i naravno, lokalni stanovnici će moći iskoristiti prednost prava prvenstva kako bi prvi uzeli zemlju, za što će se osigurati posebno razdoblje", komentirao je za ria-u Sergej Khovrat, direktor Agencije za zapošljavanje, specijalizirane za privlačenje kvalificiranog osoblja na Dalekom Istoku i Arktiku.


Tagovi

Rusija Zemljište Besplatne parcele Depopulacija Daleki istok Arktik Dodjela


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

62


Glasova: 28

Da 45,2%

Glasova: 24

Ne 38,7%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,1%

Pregled ankete

Pregled ankete