Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarni budžet
  • 21.02.2018. 11:00

U RS povećan agrarni budžet na 71 milion KM - svi zadovoljni

Ukupna ulaganja u poljoprivredu u ovoj će godini, uključujući i sredstva za podsticaje, i već započete projekte, značajno premašiti 200 miliona KM.

  • 999
  • 119
  • 0

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, zajedno sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevom Mirjanićem, održala je u Banjaluci sastanak sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja RS.

Cvijanović je izjavila da je sastanak bio konstruktivan, te da je postignut dogovor o povećanju agrarnog budžeta sa 60 na 71 milion KM, stoji u priopćenju Vlade RS.

Ulaganja će premašiti 200 miliona KM

"Usaglasili smo se po kategorijama i po proizvođačima i postigli konsenzus da je ovo dobar pravilnik koji treba promovisati u narednom periodu", rekla je predsjednica Cvijanović te istakla da će ukupna ulaganja u poljoprivredu u ovoj godini, uključujući i sredstva za podsticaje, i već započete projekte, značajno premašiti 200 miliona KM.

"Moje zadovoljstvo je utoliko veće što smo prošle godine uspjeli da intervenišemo i nakon suše. Danas smo na sastanku dobili pohvale i za redovno izvršavanje obaveza, jer je mnogo godina to bio problem, ali od prošlog ljeta pa do sada nema nikakvih probelma", rekla je predsjednica Cvijanović i navela da će Vlada na isti način i sa istom dinamikom, uz pomenuta povećanja, izvršavati svoje obaveze i u budućem periodu.

Rečeno je i da ukoliko dođe do usvajanja zakona o akcizama, doći će i do povećanja agrarnog budžeta kroz dodatnih 10 miliona KM, što je, kako je rekla Cvijanović, i ostvareno.

Pravilnik o podsticajima stupa na snagu za destak dana

Predsjednik RS Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja i istakao da će agrarni budžet u ovoj godini biti 71 milion KM, te da će, osim ovih sredstava odobrenih za podsticaje, u poljoprivredu i vodoprivredu biti uloženo dodatnih 131 milion KM kroz razne projekte.

Dodik je rekao da je na sastanku postignut dogovor o raspodjeli sredstava putem Pravilnika o podsticajima, koji će na snagu stupiti u narednih desetak dana. Istakao je da se u ovoj godini, kao globalni posao u RS, namjerava utvrditi politika rehabilitacije sela.

Rehabilitacija sela - ulaganja u ruralni razvoj

"Naša namjera je da sa stručnjacima i onima koji žive na selu i predstavljaju selo u narednim mjesecima, ili u ovoj godini osmislimo posebnu podršku u vezi sa rehabilitacijom sela", naglasio je predsjednik Dodik i dodao da su to dijelom ulaganja u ruralni razvoj, ali da nije riječ o podsticajima, nego i socio-kulturnim segmentima koje selo treba da ima, od infrastrukture, ambulanti i drugih stvari koje treba da budu u funkciji proizvodnje.

"U situaciji smo da je sve manje radnika u poljoprivredi, da ih je sve teže naći, a sa druge strane imamo koncentraciju stanovništva u gradovima za koje nema mogućnosti zapošljavanja. Za to treba naći rješenje", rekao je predsjednik Dodik.

Svi su sa sastanka izašli zadovoljni

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović je ocijenio da je današnji sastanak bio dobar, te da su po prvi put, sa ovakvog sastanka na visokom nivou, svi izašli zadovoljni. "U dobrom dijelu u našim izlaganjima imali smo dobru podršku od strane vlasti. Sve ono što smo mi predlagali i željeli u Pravilniku je većinom i usvojeno", izjavio je Dojčinović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, Vladimir Usorac poručio je da mljekari mogu biti zadovaljni sa novim pravilnikom. "Premija za mlijeko je ostala 0,30 KM. Dobili smo i regresiranu naftu, a ove godine se vraćaju i investicije u Pravilnik. Ovakav Pravilnik nama daje i mogućnost daljnjeg razvoja jer se mlijekom sada u selu bavi 5.386 proizvođača i nama je bitno da ti ljudi opstanu i nastave svoj rad", naglasio je Usorac te izrazio uvjerenje da će svi imati priliku da povećaju svoju proizvodnju i samim tim veći profit i ostvare uslove za život na selu.

Zadovoljni i povrtari i uzgajivači svinja

Predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastilo istaknuo je da su ispunjena očekivanja i data obećanja.

"Predsjednik nam je prošle godine obećao da će biti dodatnih 10 miliona KM, da će se budžet povećati na tih 70 miliona KM. Raspodjela, kakva je napravljena, nama povrtarima odgovara", rekao je Mastilo i naveo da su pozitivne strane Pravilnika, između ostalog, vraćanje investicija i mehanizacije, povećano izdvajanje za mehanizaciju, te povećanje stavke povrća 320%.

"To je dovoljno da povrtlari uđu u ovu godinu, a posljednjih dana isplaćen je i podsticaj za prodato povrće, tako da će ta sredstva biti opetrativna i uložena u sljedeći ciklus", zaključio je Mastilo. 

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić poručio je svim svojim kolegama uzgajivačima da su došli u situaciju u kojoj će moći da budu konkurentni proizvođačima iz FBiH. "Kao što smo uvidjeli na početku 2018. godine, redovnost isplate je bila najbrža do sada, iskazujemo zahvalnost jer smo ove godine u teškoj situaciji zbog niske cijene tovne svinje", rekao je Maljčić i dodao da je Vlada ispunila veliki dio njihovih zahtjeva.

Marinković: Ništa ne može nadomjestiti probleme s prekomjernim uvozom

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković je istakao da prvi put poslije nekoliko godina svi predstavnici sa sastanka izlaze zadovoljni i da planirani pravilnik za ovu godinu pruža mogućnost opstanka, ali i razvoja poljoprivredne proizvodnje.

"Bitno je istaći, iako to nije bio predmet ovog sastanka, problem nedostatnosti sredstava, u smislu da nijedan budžet za poljoprivredu, koliki god da jeste, ne može da nadomjesti probleme koje imamo neregularnim i prekomjernim uvozom, otvorenošću granica, odnosno neuvođenjem mjera zaštite domaće proizvodnje", naglasio je Marinković i naveo da je u tom smislu, nakon svega, na potezu Savjet ministara BiH.

"Savjet ministara BiH bi konačno trebalo da uredi spoljnotrgovinsko poslovanje BiH, zaštiti domaću proizvodnju, i da ove subvencije koje budemo dobili putem pravilnika u narednoj godini, usmjerimo u razvoj poljoprivrednog sektora, ostanak stanovništva na selu, unapređenje vlastite proizvodnje, a ne pokrivanju dampinških cijena koje nam dolaze uvozom mesa, mlijeka, voća i povrća sa tržišta zemalja koja su znatno više subvencionisana od nas", poručio je Marinković.

Sastankom su zadovoljni i Predrag Miličić, predsjednik Poslovnog udruženja "Zajednice živinara RS", Goran Mitrović, predstavnik Udruženja proizvođača tovne junadi, Ostoja Nikolić, predstavnik Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda, Rajko Kulaga, predsjednik Zadružnog Savez RS, Damir Barašin, predstavnik Saveza udruženja pčelara RS te Pero Ćorić, direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS.

Foto: Bigstockphoto/Kirisa99
 


Tagovi

Željka Cvijanović Agrarni budžet Podsticaji


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete