Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 27.09.2019. 12:00

U RS će proizvoditi poljoprivrednu mehanizaciju - na vidiku jači poticaji?

Ministar Boris Pašalić u Poljskoj se susreo sa predstavnicima poljske kompanije "Pronar" koja se bavi proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije.

Foto: Wikipedia/Gabinho
  • 93
  • 16
  • 0

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske boravi u Bjalistoku, u Poljskoj gdje se jučer susreo sa predstavnicima poljske kompanije "Pronar" koja se bavi proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije. Razgovarano je o mogućnostima investiranja u Srpsku, što bi omogućilo da taj vid proizvodnje bude uspostavljen i na ovim prostorima.

"U tom slučaju mi bismo mogli da je tretiramo kao domaću prozvodnju i da obezbijedimo jači podsticaj za poljoprivredne proizvođače", rekao je Pašalić u telefonskoj izjavi Srni iz Bjalistoka, stoji u saopštenju Vlade RS. 

Naime, Pašalić ističe kako resorno ministarstvo sada sufinansira nabavku mehanizacije iz inostranstva sa 30 odsto, dok bi u slučaju domaće proizvodnje to sufinansiranje moglo biti i 50 odsto.

"Razgovarali smo o mogućnostima da ova kompanija na prostoru Republike Srpske otvori svoju proizvodnju priključaka poljoprivredne mehanizacije, te ćemo u narednih nekoliko mjeseci da uradimo analizu koji bi to potencijalni partneri iz Srpske mogli da obezbijede potrebnu logistiku, proizvodni prostor i radnike", istakao je Pašalić dodajući da je "Pronar" velika firma koja zapošljava oko 2.000 ljudi i ima cilj da širi svoje tržište na područje Balkana.

"Ova kompanija već sada plasira svoje proizvode na našem tržištu preko firme u Republici Srpskoj, ali žele da prošire posao, te da preko našeg dođu do tržišta u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, te Crnoj Gori", rekao je ministar.


Tagovi

Poljoprivredna mehanizacija Pronar Boris Pašalić Podsticaj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.