Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekti
  • 28.12.2022. 13:30

U prvom kvartalu 2023. počinje dodjela grantova za poljoprivredni razvoj

Projekat je usmjeren na poboljšanje održivog upravljanja prirodnim resursima i poboljšanje ekonomske dobrobiti ruralnih zajednica

Foto: Facebook/Staša Košarac
  • 168
  • 24
  • 0

U prvom kvartalu 2023. godine trebala bi početi dodjela grantova lokalnim zajednicama prema programu tehničke saradnje "Podrška planiranju lokalnog poljoprivrednog i ruralnog razvoja", najavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac. On je pozdravio opredjeljenje Vijeća ministara i Predsjedništva BiH da podrže potpisivanje projektnog sporazuma sa Organizacijom UN za hranu i poljoprivredu (FAO) u vezi sa implementacijom tog programa.

Kako je naveo, projekat je usmjeren na poboljšanje održivog upravljanja prirodnim resursima i poboljšanje ekonomske dobrobiti ruralnih zajednica kao rezultat ciljanih intervencija javnog sektora i izdataka u vezi sa ruralnim razvojem i poljoprivredom, a njegova vrijednost je 220.000 dolara.

Odabrane lokalne zajednice

Projekat će biti realizovan u sedam opština u Republici Srpskoj, i to u Gackom, Rogatici, Rudom, Višegradu, Foči, Osmacima i Zvorniku, dok će se u Federaciji BiH projekat realizovati u Unsko-sanskom kantonu i gradu Bihaću, saopćeno je iz Državnog ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac je istakao kako će ove lokalne zajednice nakon završetka projekta dobiti dokument koji će biti putokaz za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja.

"Važno je istaći da se već krenulo sa realizacijom projektnih aktivnosti, tako da su u prvoj fazi urađene prve verzije lokalnih strategija za poljoprivredu i ruralni razvoj, koje su trenutno na tehničkoj kontroli i očekuje se da će biti finalizovane početkom naredne godine", rekao je ministar.

Grantovi početkom 2023.

U toku je druga faza projekta, u okviru koje FAO analizira lanac vrijednosti u svim općinama, nakon čega će biti izrađena lista prioriteta prema svakom prepoznatljivom lancu u lokalnoj zajednici. Dodjela grantova bi trebala početi u prvom kvartalu naredne godine.

"Naš cilj je da ovaj projekat bude osnov za budući uspješan razvoj i pozitivne promjene u ovim lokalnim zajednicama", zaključio je Košarac.


Tagovi

Poljoprivredni grantovi Poljoprivreda Ruralni razvoj FAO Staša Košarac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

67


Glasova: 30

Da 44,8%

Glasova: 26

Ne 38,8%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete