Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • suša
  • 27.09.2021. 17:00

U Posavini proglašeno stanje prirodne nesreće zbog suše

Pored perioda praćenog visokim temperaturama, kojim je bilo pogođeno čitavo ovo područje, takođe su vidljive i posljedice mraza, koji je uticao na kvalitet voća.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 78
  • 32
  • 0

Na području Posavskog kantona proglašeno je stanje prirodne nesreće, a glavni uzrok tome je suša. Nedostatak vlage i visoke temperature sve od juna prouzrokovale su manje prinose kukuruza, te mnogih drugih poljoprivrednih usjeva, navodi Avaz

Na tržištu dolazi do rasta cijena dok su istovremeno poljoprivredni proizvođači zabrinuti zato što su u proizvodnju uložili dosta truda, vremena i novca. Takođe ih brine činjenica i to što bi moglo doći do nestašice stočne hrane. Posljedice od suše izražavaju se u velikim omjerima. 

Pored perioda praćenog ekstremnim temperaturama, kojim je bilo pogođeno čitavo ovo područje, takođe su vidljive i posljedice mraza, koji je uticao na značajno smanjenje kvalitetnih prinosa voća. 

Ova godina zatekla je sve poljoprivrednike, među kojima su i pčelari, a neki od proizvođača napominju da će i iduće sezone saditi ponovo isti kulture, ali ima i onih drugih koji ističu da kukuruz sigurno neće posaditi zato što im se jednostavno ne isplati ta proizvodnja. 

Nadležni moraju hitno nešto učiniti !

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH još ranije su ukazivali na to da vlast mora hitno reagirati, u cilju ublažavanje posljedica ove suše koja je najveća u posljednjih 50 godina, a čije se štete već sada mjere na stotine miliona KM !

Na pojedinim lokalitetima, žito je pretrpilo gubitke i do 80 procenata, a kako kaže Nedžad Bićo, predsjednik UPFBIH, Vlada FBiH treba da uradi rebalans budžeta, kako bi najmanje 20 miliona KM bilo preusmjereno na poticaje u poljoprivredi, o čemu smo nedavno pisali na Agroklubu. 

"Stočari neće moći pregurati zimu ako sada ne dobiju nešto pa da kupe hranu dok su cijene još jeftnije. Svaki dan stočna hrana sve je skuplja i radi toga smo reagirali da se to na neki način nadomiri i da se ljudima isplati da mogu prezimiti, da se farme ne gase. Mnogim imanjima već prijeti gašenje", upozorio je Bićo.

Alić: Suša nije uticala na kvalitet naših proizvoda, samo na prinose

Podsjetimo, vremenske prilike su nepredvidive i proizvođači im se moraju prilagođavati. Što se tiče ove sušne godine, većina ih se slaže da su posljedice najviše osjetili na prinosima, ali ne i na kvaliteti proizvoda.


Tagovi

Stanje prirodne nesreće Posljedice suše Posljedice mraza Proizvodnja kukurza Poticaji u poljoprivredi Stočna hrana Nedžad Bićo


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete