Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne mirovine
  • 29.10.2016. 15:00

U poljoprivrednu mirovinu sa 65 godina?

Poljski poljoprivrednici danas u mirovinu idu s 55 (žene) odnosno 60 godina (muškarci). Međutim, Vlada traži da se poveća starosna granica na 60 odnosno 65 godina.

Foto: Bigstockphoto/yurikr
  • 652
  • 68
  • 0

U Poljskoj se vodi velika rasprava hoće li poljski poljoprivrednici i dalje u mirovinu s navršenih 55 godina, za žene ili 60 godina starosti za muškarce što predlaže oporbena Poljska narodna stranka koja zastupa interese seljaka ili će u mirovinu s navršenih 60, odnosno 65 godina na ćemu ustrajava vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda.

Kako javlja poljski dnevnik Gazeta prawna, prijedlog promjena zakona što su ga načinili zastupnici u Sejmu, Donjem domu poljskog parlamenta, proslijeđen je Senatu, Gornjem domu koji će nakon rasprave donijeti konačnu odluku. Zastupnici Poljske narodne stranke pozvali su vladajući PiS da povuče svoj prijedlog o povećanju starosne granice za odlazak u mirovinu poljskih seljaka i omogući poljoprivrednicima odlazak u mirovinu nakon navršenih 55, odnosno 60 godina starosti ako su radili 30 godina i redovito podmirivali račun za socijalno i mirovinsko.

Pobornici sniženja dobne granice za odlazak u poljoprivrednu mirovinu upozoravaju kako prijedlog PiS-a "za mnoge znači da nikada neće doživjeti mirovinu jer farmeri žive, kažu statistike, kraće od urbanog stanovništva". Oni podsjećaju kako vladajući žele povećati dobnu granicu farmerima koji "oru, siju, koji nas hrane, a to je neprihvatljivo".

"Zahtjevamo i apeliramo na Pravo i pravdu da umirovljenje poljoprivrednika bude kao do sada što bi farmerima omogućilo da rade bez pritisaka i straha za pristojnu mirovinu i miran život kasnije. Danas Vlada pokazuje kako gleda na poljsko selo i što misli o onima koji su im dali glas na izborima", moglo se čuti na burnoj, na momente i žučnoj raspravi u Sejmu.

Foto: Bigstockphoto/yurikr


Tagovi

Mirovina Senat Starost Poljski seljak


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !