Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sanela Klarić
  • 23.02.2022. 16:00

U petak sastanak od sudbinske važnosti za poljoprivredu FBiH

Na sceni su globalni tržišni poremećaji, nekontrolirana poskupljenja, nestašice. Uz sve te pogubne trendove, odugovlači se podrška poljoprivrednicima znajući da se bez poticaja ne mogu upustiti u proljetnu sjetvu

Foto: Depositphotos/ilfede/Naša stranka
  • 673
  • 251
  • 0

Hitna sjednica Odbora poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Parlamenta FBiH bit će održana u petak, na inicijativu Sanele Klarić, zastupnice Naše stranke. Razgovarat će se o nagomilanim problemima u poljoprivredi, koji, zbog globalnih poremećaja na tržištu, prema njenim riječima, mogu biti kobni za bh. građane. Međutim, ako se riješe, poljoprivreda može biti grana spasa cjelokupnog društva.

"U FBiH je na snazi privremeno finansiranje, usvajanje budžeta je odgođeno, samim tim i važne odluke u poljoprivredi, kakvi su, recimo, poticaji. Zato je važno sastajanje Odbora da bi napravili što veći pritisak na Vladu FBiH i resorno ministarstvo jer na terenu imamo kritičnu situaciju", pojasnila je Klarić.

Pogubni trendovi

Na sceni su globalni tržišni poremećaji, nekontrolirana poskupljenja energenata i repromaterijala, nestašice i brojni drugi poremećaji u prehrambenoj industriji. Uz sve te pogubne trendove, koji su svjetski, odugovlači se podrška poljoprivrednicima znajući da se bez poticaja ne mogu upustiti u proljetnu sjetvu.

"Na sjednici Odbora, na moju inicijativu, razmatrat će se i budžet za 2022. godinu na koji sam uložila amandman da se za poljoprivredu osigura minimalno 150 miliona KM. To je čak opet manje od zakonski propisanih tri posto od ukupnog budžeta koliko se minimalno mora izdvojiti za poljoprivredu", rekla je Klarić.

Ponovila je i svoj zahtjev da se zvanično obavijesti zašto nisu utrošena sredstva od 15 miliona KM iz Fonda za solidarnost koja su prošle godine bila odvojena u za sektor poljoprivrede.

Odbor, također, mora dobiti izvještaj Ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva o tome šta su uradili po pitanju svih inicijativa, amandmana, krivičnih prijava u posljednja dva mjeseca.

Poziv poljoprivrednicima

Navela je i kako odbor mora biti informiran i o statusu nove Strategije za poljoprivredu FBiH koja kasni te hoće li se prestati s nezakonitom praksom produžavanja stare strategije.

"Insistirala sam da ovu sjednicu održimo u širem sastavu, s predstavnicima svih poljoprivrednih udruženja, akademske zajednice, prehrambene industrije, drugih nivoa vlasti, zavoda, zadruga i drugih, te ih pozivam da dođu u petak u 11 sati u Veliku salu Parlamenta FBiH", rekla je Klarić

Vlada FBiH, ističe, mora zaštititi svoje građane i osigurati sigurnost kako količine tako i kvalitete hrane.

Plavi dizel 

Ona je jučer zatražila hitno uvođenje prava na regresirano gorivo (plavi dizel) za sva registrovana poljoprivredna gazdinstva u FBiH po evropskom obračunskom standardu.

"Cijena goriva je najvažniji element za proljetnu sjetvu te svih ostalih vrsta poljoprivredne proizvodnje. Moramo imati u vidu da je ovo već uvedeno u zemljama regije, ali i u Republici Srpskoj", kaže Klarić.

Hoće li bh. poljoprivrednici dobiti plavi dizel - Usorac lobira, Aranaut garantuje pomoć

Podsjetila je kako je i Damir Arnaut, rekao da će Klub Naša stranka-Nezavisni blok u martu tražiti izmjene Zakona o akcizama na državnom nivou, kojima bi se uveo plavi dizel poljoprivrednicima pod uslovom da se ranije ne održi tematska sjednica o ovoj temi.


Tagovi

Poticaji Poljoprivrednici Sanela Klarić Budžet Parlament FBiH Plavi dizel Damir Arnaut


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.