Pretraga tekstova
Najteže su pogođene ratarske, voćarske i povrtlarske kulture, ali i sektor rasadničarstva i pčelarstva
Grad Orašje proglasio je stanje prirodne nesreće zbog ozbiljnih posljedicaa dugotrajnog sušnog razdoblja. Nedostatak padavina negativno je utjecao na normalan rast, razvoj i dozrijevanje poljoprivrednih kultura, što je rezultiralo značajnim smanjenjem prinosa i kvalitete proizvoda.
Prema navodima nadležnih, najteže su pogođene ratarske, voćarske i povrtlarske kulture, ali i sektor rasadničarstva i pčelarstva, koji bilježe znatna odstupanja u prinosima u odnosu na trogodišnji prosjek.
Suša je zahvatila veći dio poljoprivrednih površina u gradu, a gradonačelnik Marijan Oršolić je dao nalog službama da odmah poduzmu mjere za procjenu šteta. Aktivirana je i Gradska komisija za procjenu šteta koje će prikupljene podatke proslijediti Vladi Posavskog kantona, kao i Vladi Federacije BiH od kojih će tražiti finansijsku pomoć za sanaciju posljedica suše.
Očekuje se da će rezultati procjena biti dostavljeni u narednim sedmicama, nakon čega će se pokrenuti postupak traženja pomoći kako bi se poljoprivrednici oporavili od teških gubitaka izazvanih sušom.
Tagovi
Suša Prirodna nesreća Grad Orašje Posljedice suše Smanjeni prinosi
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.