Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • vremenska prognoza
  • 13.08.2021. 16:15

U nedjelju i do 41°C, nastavlja se i dalje sušni period?!

Predstojeće padavine neće dovesti do toga da se završi sušni period koji već dugo traje. Skoro sigurno će vrućine tokom jula i augusta mjeseca, te nedostatak vlage u zemljištu ostaviti posljedice na usjeve.

Foto: Depositphotos/egotripone
  • 174
  • 318
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, u nedjelji pred nama, tačnije već od utorka, izvjesna je promjena vremena, uz nešto jače izraženu naoblaku, kišu i pljuskove, nakon čega će se do idućeg vikenda vrijeme stabilizovati. 

Više padavina očekuje se u sjeverozapadnim i istočnim krajevima zemlje. Sa kišom trebalo bi doći i malo osvježenje pa se očekuje pad i jutarnjih i najviših dnevnih temperatura. Od četvrtka pa do kraja sedmice preovladavati će sunčano i suho uz minimalne jutarnje vrijednosti od 11 do 14 °C, u Hercegovini od 18 do 20 °C i maksimalne dnevne od 25 do 30°C , na jugu i koji stepen više.

Predstojeće padavine neće dovesti do toga da se završi sušni period koji već dugo traje. Skoro sigurno će vrućine tokom jula i augusta mjeseca, te nedostatak vlage u zemljištu ostaviti posljedice na rast i razvoj mnogih ratarskih, povrtlarskih i voćarskih usjeva. 

Danas je u našoj zemlji preovladavalo sunčano vrijeme. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, izmjerene dnevne temperature kretale su se od 16°C na Bjelašnici pa do 37°C u Mostaru. 

I prvog dana vikenda zadržaće se isti trend. Duvati će i slab vjetar, iz pravca sjeveroistoka. Ujutru će biti prijatnih 15°C dok će na jugu BiH biti i toplije, do  24°C. Maksimalna dnevna temperatura biće u opsegu od 32 do 38°C. Na jugu i do 40 stepeni!

Drugog dana vikenda najavljuju se uglavnom sunčane prilike. Strujanja zraka biće slaba, u Bosni sa sjevera i sjeveoristoka dok je u Hercegovini iz pravca jugozapada. Jutarnje temperature dosegnuti će 20 stepeni, a na jugu BiH do 25°C. Dnevni maksimum će ići od 33 do 39°C, mjestimično i do 41°C.

I početkom iduće sedmice očekuju nas slični vremenski uslovi. U ponedjeljak će duvati slab do umjeren vjetar, južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 25°C, a najveća dnevna uglavnom između 34 i 40°C.


Tagovi

Promjena vremena Naoblaka Vjetar Sunčano vrijeme Padavine Zemljišna vlaga Suša Dnevni maksimum


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]