• Ulaganje u mljekarstvo
  • 08.08.2018. 13:00

U mljekarski sektor uloženo 95 miliona KM od 2013. do 2017. godine

Vlada je prepoznala ovaj sektor kao okosnicu razvoja cijele poljoprivrede i uložila značajna sredstva.

Foto: Pixabay/minx267
  • 234
  • 20
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske smatra da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nekorektno i po ko zna koji put preuzima tuđe zasluge, a povodom posljednje odluke Evropske komisije kojom je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

Dozvola za izvoz uslijedila je nakon niza godina upornog rada na kontroli kvaliteta mlijeka i ogromnim podsticanjem ovog sektora od strane Vlade Republike Srpske i resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, koji su u sektor mljekarstva od 2013. do 2017. godine uložili oko 95 miliona KM ili 25,5 miliona KM godišnje. Vlada je prepoznala ovaj sektor kao okosnicu razvoja cijele poljoprivrede i uložila značajna sredstva, što je na kraju dovelo i do ogromnog napretka i ovakve odluke EU, ističu u Ministarstvu.

Uspjeh za bh. mljekarstvo - odobren izvoz svih vrsta mlijeka u EU!

Povećana prosječna mliječnost grla u RS na 4.000 litara

Dozvola za izvoz je samo logičan slijed ovakvog odnosa prema mljekarskom sektoru, koji je sada ravan sa onima u EU, a ne rezultat kako to ministar Šarović predstavlja "predanog rada Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH".

Podsjećamo da je od 2013. godine, kontinuiranim podsticanjem ovog sektora povećana prosječna mliječnost grla u Srpskoj sa 2.700 na 4.000 litara, a da je samo u prošloj godini povećan izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda za 34,67 odsto.


Tagovi

Mlijeko Izvoz Dozvola EU Mliječnost Mirko Šarović Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Karolina Tušek

Karolina Tušek

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi