Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup krompira
  • 16.11.2022. 09:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

U KS uskoro počinje jesenja akcija otkupa poljoprivrednih viškova

Prema prvim podacima, riječ je o 130 tona krompira. Predviđena otkupna cijena je jedna KM po kilogramu.

Foto: Ministarstvo privrede KS
  • 139
  • 66
  • 0

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo ove jeseni, treći put u kontinuitetu, realizira akciju otkupa tržišnih viškova od poljoprivrednih proizvođača iz sistema poticaja. Odjeljenje za stručne poljoprivredne poslove već je kontaktiralo poljoprivrednike, kako bi se ustanovilo koliko tržišnih viškova se očekuje u akciji otkupa.

Prema prvim podacima, riječ je o 130 tona krompira. Predviđena otkupna cijena je jedna KM po kilogramu. 

Proširenje proizvodnje

Od poljoprivrednika Hajrudina Krupalije ove godine će biti orkupljeno 40 tona krompira. Tim povodom, ministar privrede KS Adnan Delić posjetio ovog poljoprivrednika na Bjelašnici. 

"Drago nam je da sva poboljšanja koja smo uveli u oblast poljoprivrednih poticaja daju rezultate. Na ovom imanju imamo dva mladića koji zajedno s ocem obrađuju oko 40 dunuma zemlje, a upravo je naš primarni cilj probuditi interes kod madih za izbor poljoprivrede kao zanimanja", rekao je Delić. 

U sistemu poticaja su zasijane površine krompirom i lukom

U selu Dujmovići na području općine Trnovo Krupalija uzgaja krompir, luk, grah i druge poljoprivredne kulture. U sistemu poticaja su zasijane površine krompirom i lukom, a u planu imaju i proširenje na stočnu proizvodnju po modelu poticaja krava - tele. 

"Gradimo štalu, sljedeće godine planiramo početi s uzgojem stoke, za početak deset junica i teladi. Posla ima, zemlje ima, poticaji su dobri i od ovog posla se može lijepo živjeti", kazao je Hajrudinov stariji sin Tarik. 

Otkupljeni proizvodi će biti podijeljeni

Porodica je registrovala djelatnost nakon što su poticaji u Kantonu Sarajevo povećani. Planiraju i dodatno proširenje obradivih površina, s ciljem veće proizvodnje krompira i luka, ali i drugih biljnih kultura.  

Jesenja akcija otkupa poljoprivrednih viškova je u pripremi, a svi otkupljeni proizvodi će, putem Direkcije za robne rezerve, biti podijeljeni javnim institucijama i organizacijama koje skrbe o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva Kantona Sarajevo.


Tagovi

Tržišni viškovi Otkup viškova Otkup krompira Adnan Delić Hajrudin Krupalija Tarik Krupalija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.