Pretraga tekstova
Prema prvim podacima, riječ je o 130 tona krompira. Predviđena otkupna cijena je jedna KM po kilogramu.
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo ove jeseni, treći put u kontinuitetu, realizira akciju otkupa tržišnih viškova od poljoprivrednih proizvođača iz sistema poticaja. Odjeljenje za stručne poljoprivredne poslove već je kontaktiralo poljoprivrednike, kako bi se ustanovilo koliko tržišnih viškova se očekuje u akciji otkupa.
Prema prvim podacima, riječ je o 130 tona krompira. Predviđena otkupna cijena je jedna KM po kilogramu.
Od poljoprivrednika Hajrudina Krupalije ove godine će biti orkupljeno 40 tona krompira. Tim povodom, ministar privrede KS Adnan Delić posjetio ovog poljoprivrednika na Bjelašnici.
"Drago nam je da sva poboljšanja koja smo uveli u oblast poljoprivrednih poticaja daju rezultate. Na ovom imanju imamo dva mladića koji zajedno s ocem obrađuju oko 40 dunuma zemlje, a upravo je naš primarni cilj probuditi interes kod madih za izbor poljoprivrede kao zanimanja", rekao je Delić.
U selu Dujmovići na području općine Trnovo Krupalija uzgaja krompir, luk, grah i druge poljoprivredne kulture. U sistemu poticaja su zasijane površine krompirom i lukom, a u planu imaju i proširenje na stočnu proizvodnju po modelu poticaja krava - tele.
"Gradimo štalu, sljedeće godine planiramo početi s uzgojem stoke, za početak deset junica i teladi. Posla ima, zemlje ima, poticaji su dobri i od ovog posla se može lijepo živjeti", kazao je Hajrudinov stariji sin Tarik.
Porodica je registrovala djelatnost nakon što su poticaji u Kantonu Sarajevo povećani. Planiraju i dodatno proširenje obradivih površina, s ciljem veće proizvodnje krompira i luka, ali i drugih biljnih kultura.
Jesenja akcija otkupa poljoprivrednih viškova je u pripremi, a svi otkupljeni proizvodi će, putem Direkcije za robne rezerve, biti podijeljeni javnim institucijama i organizacijama koje skrbe o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva Kantona Sarajevo.
Tagovi
Tržišni viškovi Otkup viškova Otkup krompira Adnan Delić Hajrudin Krupalija Tarik Krupalija
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?
Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...
Maja Celing Celić
prije 1 tjedan
Sanja, ali nitko nikoga ničime ne pritišće. Ta hrana je na tržištu kao i sve drugo. Hoćeš kupiti ili ne, stvar je kupca, odnosno ponude i potražnje. Više [+] Niti jedna hrana se ne zabranjuje, ne miče s polica, iako je loša za zdravlje. Uzmi samo gazirana pića, slatkiše, ultraprerađenu hranu (i životinjsku i biljnu), toliko toga je i dalje tu. Pa više je to ugrozilo tradicionalnu proizvodnju nego ovi noviteti. Pa danas će ljudi prije kupiti neku salamu u kojoj ima tko zna čega, nego šunku, kulen. Prije će kupiti kekse nego, ne znam, gužvaru od nekog domaćeg proizvođača. Prije će kupiti bogtepitakakav sirni namaz nego neki domaći sir iz svog kraja. Tako da, nema smisla od etiketiranja ove hrane. Umjesto da se energija i vrijeme troši na zabrane i prozivanje, treba smišljati načine kako pomoći domaćim proizvođačima, kako im olakšati proizvodnju, da dođu na tržište, da cijene budu prihvatljive kupcima. Ljudi će sigurno radije i dalje jesti čvarke umjesto crvčaka ako će ti čvarci biti po prihvatljivoj cijeni.