Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 20.01.2023. 14:05

U Janji traktorom evakirali trudnicu, Una poplavila poljoprivredno zemljište

Poljoprivredno zemljište poplavljeno je u Ročeviću, Šepku i Tršiću, na području Zvornika

Foto: Grad Bijeljina
  • 65
  • 16
  • 0

Zbog obilnih padavina, jutros je zabilježen porast vodostaja na svim većim rijekama u Republici Srpskoj, trenutno je većina je ispod kote redovne odbrane od poplava. "Vode Srpske" proglasile su mjere vanredne odbrane od poplava na području Semberije - Sektor 1.

U skladu sa time, nadležne službe preduzimaju odgovarajuće mjere, na tom području.

Kritično je bilo noćas u bijeljinskom vikend naselju, u Janji, gdje su vatrogasci iz kuće koju je opkolila voda, evakuisali trudnicu i još tri osobe, objavio je InfoBijeljina. Dojava je stigla oko 3.30 sati, a vatrogasci su angažovali traktor jedne firme i izvršili evakuaciju.

Ovaj bijeljinski portal javlja kako je vodostaj Drine visok kod Pavlovića mosta, te da su neki objekti su zapljavljeni. Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je da je na području Zvornika i Bijeljine situacija očekivana i da će se tokom vikenda plavni talas spuštati u taj dio.

Poljoprivredno zemljište poplavljeno je u Ročeviću, Šepku i Tršiću (Foto: Grad Zvornik)

Poljoprivredno zemljište poplavljeno je u Ročeviću, Šepku i Tršiću, na području Zvornika. Sinoć je zbog porasta nivoa rijeke Drine, Hoča usporila njen tok i počela da se izliva na ušću u okolno zemljište.

Sava će rasti za vikend

Na vodomjernoj stanici Delibašino selo zabilježen je vodostaj Vrbasa od 302 centimetra, što je vrijedost za dva centimetra veća od kote redovne odbrane od poplava. U Prijedoru je vodostaj rijeke Sane 429 centimetara, devet centimetara iznad kote, dok je vodostaj Drine u Radalju 504 centimetra, odnosno veći za četiri centimetra od kote vanredne odbrane od poplava.

Stanovništvo pozvano na oprez - prijete poplave i klizišta

Tokom vikenda očekuje se zadržavanje povišenih vodostaja, ali sa tendencijom stagnacije na svim većim vodotocima osim rijeke Save, gdje se očekuje blagi porast sa mogućnošću dostizanja kote redovne odbrane od poplava na vodomjernoj stanici Jasenovac u Republici Hrvatskoj, nakon čega bi uslijedilo opadanje.

Izlila se Una

Une se u Kostajnici izlila na poljoprivredno zemljište, ali nije poplavljen nijedan objekat, rekao je agenciji Srna, načelnik opštinskog Štaba civilne zaštite, Slobodan Đurić ocijenivši da vodostaj ove rijeke može rasti još oko 50 centimetara prije nego što počne da plavi stambene objekte.

"S obzirom na to da kiša više ne pada i da su lokalne pritoke u opadanju, ne očekujemo veće probleme na području naše opštine", rekao je Đurić, dodajući da Civilna zaštita redovno prati stanje na terenu. 


Tagovi

Poplave Semberija Poljoprivredno zemljište Zvornik Janja Evakuacija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.