Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posledice suše
  • 01.08.2023. 18:00

U Francuskoj se ne smiruju bitke za vodu

Zbog izgradnje se sukobljavaju ekološki aktivisti i poljoprivrednici, intervenisala je i policija. Očekuju se još žešći sukobi.

Foto: TW/hawthorn_ghost
  • 118
  • 45
  • 0

Borba za vodu se rasplamsava u Francuskoj. Lokalni poljoprivrednici patroliraju oko rezervoara vode u Mauzé-sur-le-Mignon, u zapadnoj Francuskoj, kojeg čuvaju nadzorne kamere, reflektori, čelične kapije i ograde od bodljikave žice, izvještava Politico.

Akumulacija duboka 10 m sadrži oko 240.000 kubnih metara vode, što je dovoljno da se napuni oko 100 olimpijskih bazena.

Žestoki sukobi

Voda je sve traženiji resurs u regiji koja je pogođena sušom, a navedena akumulacija bila je poprište žestokih sukoba poljoprivrednika i ekologa. U martu su protesti kod rezervoara za vodu u obližnjem Sainte-Solineu doveli do sukoba s policijom u kojima su stotine povrijeđenih, a dvije osobe u komi. Oko 30.000 ljudi se sukobilo sa 3.000 policajaca. Očekuje se da će biti još protesta.

Vlada nastavlja s planovima za izgradnju još akumulacija, dok se zemlja suočava s upozorenjima na suša. Planirano je ukupno 16 rezervoara u Deux-Sèvres departmanu sa ukupnim troškom od 76 miliona eura, od čega je oko 70 posto finansirano iz javnih sredstava. Predviđeno da budu završeni do 2025. godine, a očekuje se da će skladištiti oko 6,2 miliona kubnih metara vode godišnje.

S jedne strane s poljoprivrednici koji tvrde da su im rezerve vode neophodne za usjeve, a s druge ekološki aktivisti koji kažu da prekomjerno crpljenje vode šteti okolini i da bi trebali prestati uzgajati usjeve koji zahtijevaju vodu, poput kukuruza. Zvanični podaci pokazuju da se za poljoprivrednu potrošnju koristi do 45 posto vode, međutim u nekim područjima to se penje i do 90 posto tokom sezone.

Najavljuju desetodnevni marš za Pariz

Debate o uticaju ovakvih akumulacija se nastavljaju. Izvjestitelji UN-a su kazali da javna sredstva treba masovno preusmjeriti na podršku i razvoj praksi koje zadržavaju vodu u zemljištu. Yoann Le Roy, hidrogeolog koji radi za ured koji upravlja Marais Poitevin, močvarnim područjem, tvrdi da rezervoari vode nisu proizveli vidljive negativne utjecaje na lokalni ekosistem. Ističe i da je uticaj na biodiverzitet mnogo teže procijeniti, što je među glavnim brigama zelenih aktivista. Zbog restrikcija vode situacija se ne smiruje. Vlada nastoji da suzbije proteste. Reporttere izvještava da je suđenje trojici aktivista, koji su učestvovali u protestima u Saint-Solineu, trajalo sedam sati. Jedan od učesnika je osuđen na godinu dana zatvora.

Narednog mjeseca krenuće desetodnevni marš od Saint-Solinea do Pariza, gdje će aktivisti svoje brige iznijeti vlastima za upravljanje vodama i poljoprivrednim zadrugama. Upozoravaju da se mora staviti moratorij na mega bazene širom zemlje i pozivaju na pravičnu podjelu vode i poljoprivredu koja štiti zemljište, podzemne vode i vodotokove.


Tagovi

Francuska Voda Suša Sukobi za vodu Akumulacija vode Rezervoar vode


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.