Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 03.03.2023. 18:00

U Evropi cijene žitarica rastu - upitan transport preko Crnog mora

Cijene su na pariškoj berzi MATIF rasle, a CBoT je donio raznolike vrijednosti

Foto: Depositphoto/Grigorenko
  • 80
  • 8
  • 0

Martovski ugovori na berzama ističu u ponedeljak što je uticalo i na kretanje cijena žitarica. Na pariškom MATIF-u one su rasle, dok su na čikaškom CBoT-u ove sedmice vrijednosti bile raznolike. 

Rast cijena

Cijene pšenice za mart u četvrtak su na MATIF-u startovale s iznosom 274,25 eura/t, dok je fjučers za maj iznosio 275,50 €/t. Martovski ugovori za kukuruz su porasli za 4,75 eura na 286 €/t. Junski su u petak ujutro bili od 272,75 €/t. Cijena uljane repice je porasla za 2,50 eura i za majski ugovor je trebalo izdvojiti 531 €/t.

Pšenica je na CBoT-u ostvarila lagani rast na 243,14 eura/t za martovski ugovor, dok je majski iznosio 247,13 €/t. Neznatan pad pokazao je kukuruz. Cijena za mart je 236, 92 €/t, dok je cijena za maj 235,43 €/t. To je rezultat usporenog izvoza koji je ove sedmice u SAD pao na donju granicu od 580.000 t. Cijena soje za mart je 526,94 eura/t, a za maj 523,30 eura/t.

Vijesti koje stižu iz Berze žitarica u Buenos Airesu pokazuju da će još jednom smanjiti prognozu argentinske žetve soje zbog suše. Sada se prognozira 33,5 miliona tona što je manje od očekivanih 48 mil t na početku sezone.

Upitan crnomorski transport

Ovog mjeseca bi se trebao obnoviti ugovor koji omogućava transport žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru. Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova stiglo je saopštenje da će biti produžen pod uslovom da se uzmu u obzir interesi njihovih poljoprivrednika i proizvođača đubriva. Rusija traži slobodan pristup svjetskim tržištima.

Istovremeno, Ukrajina ne vidi potrebu za ograničavanjem izvoza pšenice za nadolazeću sezonu 2023./24. juli-juni, jer se čini da će zimska žetva biti veća od očekivane, iako manja nego u mirnodopsko doba, rekao je visoki dužnosnik ministarstva poljoprivrede u četvrtak.


Tagovi

Cijene žitarica MATIF CBoT Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]