Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda u EU
  • 05.06.2016. 12:00

U EU poljoprivredi zaposleno 44 miliona ljudi

Jeste li znali da EU u sektoru poljoprivrede ima otprilike 11 miliona farmi, koje osiguravaju posao za otprilike 22 miliona poljoprivrednika?

Foto: EU-Agri
  • 605
  • 146
  • 0

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) ima za cilj pomoći evropskim poljoprivrednicima koji hrane više od 500 miliona Evropljana.

Glavni ciljevi su osigurati stabilnu i održivu opskrbu sigurne hrane po pristupačnim cijenama za potrošače, uz istovremeno osiguranje pristojnog životnog standarda za 22 miliona poljoprivrednika i poljoprivrednih radnika, izvijestila je Evropska komisija, odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Evropski sektor poljoprivrede ima 11 miliona farmi koje osiguravaju posao za otprilike 22 milijuna poljoprivrednika. No, ta se brojka udvostručuje kad se uključe i radna mjesta u preradi hrane, maloprodaji i prehrambenom sektoru, čineći poljoprivredno-prehrambeni sektor EU najvećim sektorom zapošljavanja u ukupnom gospodarstvu.

U EU poljoprivredi zaposleno 22 milijuna poljoprivrednika (Foto: EU-Agri)

To je također sektor koji je ostvario dobre rezultate u posljednjih nekoliko godina, unatoč recesiji i sve većim izazovima u poljoprivredi uzrokovano klimatskim promjenama, oskudicom vode, plodnošću tla, troškovima energije i slično. Poljoprivredno-prehrambeni sektor sudjeluje s 6% u EU BDP-u.

Osim toga, EU je postala neto izvoznik hrane i pića, s prosječnim godišnjim rastom od 8% vrijednosti izvoza tijekom zadnjih 10 godina, dosegnuvši 129 milijarde eura u 2015. godini.

Foto: Goodluz/bigstockphoto.com


Tagovi

Poljoprivreda u EU Zajednička poljoprivredna politika Održiva opskrba Hrana


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas