Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevrijeme u Cazinu
  • 25.08.2016. 18:00

U Cazinu najviše stradali poljoprivredni usjevi

Prema prvim procjenama, štete od nevremena koje je u nedjelju pogodilo općinu Cazin kreću se od 800.000 i 1.000.000 KM, a najveće štete su u poljoprivrednom sektoru.

Foto: Matthias Ledwinka/bigstockphoto.com
  • 164
  • 6
  • 0

Prema preliminarnim nalazima Komisije za procjenu šteta i Civilne zaštite Općine Cazin, štete od nevremena koje je ovu općinu pogodilo u nedjelju popodne iznose između 800.000 i 1.000.000 KM, a najveće štete su u poljoprivrednom sektoru, piše klix.ba. Precizne brojke o štetama nakon olujnog nevremena u Cazinu tek će trebati utvrditi, no kako ističu u Civilnoj zaštiti Općine Cazin, radi se zasigurno o velikom iznosu.

"Komisija za procjenu šteta je posjetila sve stradale stambene objekte i napravljene su procjene. Trenutno vršimo procjene na poljoprivrednim zasadima i tu će štete sigurno biti velike. Konačne rezultate još nemamo, ali preliminarne procjene govore da se štete kreću između 800.000 i 1.000.000 KM", kaže za klix.ba Said Mujić, šef Civilne zaštite Cazin.

Pomoć prvo za najugroženije

Načelnik Nermin Ogrešević kaže: "Mi ćemo do kraja sedmice početi isplate svima koji su pretrpjeli štete, naročito za one najugroženije, kako bi što prije krenula sanacija. Pomoć će prvo biti pružena građanima čiji su stambeni objekti stradali u nevremenu, tačnije onima čije su krovne konstrukcije oštećene i stavili smo prioritet da pomognemo tim slučajevima te za to imamo osigurana planska sredstva u našoj budžetskoj rezervi".

S obzirom na to da su štete velike, Ogrešević ističe da će biti nužna pomoć i sa viših nivoa vlasti.

Podsjećamo, jako grmljavinsko nevrijeme praćeno snažnim vjetrom i gradom pogodilo je u nedjelju popodne šire područje Cazina, što je uzrokovalo brojne štete na poljoprivrednim usjevima, razbijene crijepove i stakla na kućama i vozilima te prekide u snabdijevanju električnom energijom.

Izvor: klix.ba, Foto: Matthias Ledwinka/bigstockphoto.com


Tagovi

Nevrijeme Cazin Tuča Led Šteta Poljoprivreda