Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana pesticida
  • 23.04.2021. 07:30

U Bugarskoj subvencioniraju korištenje pesticida zabranjenog u EU

Odgovornost za bilo kakav nedostatak djelotvornosti ili fitotoksičnost povezanu s primjenom Mocapa prebacuju isključivo na poljoprivrednike.

Foto: Depositphotos/t777tt
  • 55
  • 170
  • 0

Prema projekcijama Zelenog plana, Europska bi unija trebala postati klimatski neutralna do 2050. Strategija od farme do vilice postavlja konkretne ciljeve za ozelenjavanje sektora, uključujući smanjene upotrebe pesticida za 50 posto što bi građanima trebalo osigurati zdravu i kvalitetnu hranu. No, unatoč ovim naporima, propusti u EU još uvijek postoje.

Nedavno je novinarka, Valia Ahchieva otkrila da se u Bugarskoj i dalje koristi sredstvo za zaštitu bilja Mocap koje sadrži aktivnu tvar zabranjenu u EU, a tamošnje Ministarstvo poljoprivrede ga i dalje subvencionira, navodi Euractiv. Naime, ondje je za hitnu upotrebu odobrena upotreba etoprofosa - djelatne tvari koja se koristi za suzbijanje žičnjaka u krumpiru i ostalim povrtlarskim kulturama poput rajčice, patlidžana, paprike, krastavaca, tikvica te dinja, lubenica i bundeva.

Europska Komisija (EK) je opozvala odobrenje ove djelatne tvari 2019., a prethodno kupljene zalihe mogle su se koristiti do ožujka prošle godine. Međutim, zamjenik izvršnog direktora Bugarske agencije za sigurnost hane (BFSA), Nikolay Rosnev je u prosincu 2020., ponovno odobrio ovu tvar.

Odgovornost samo na poljoprivrednicima?

U pismu Nacionalnog udruženja proizvođača krumpira napominje se da BFSA nije odgovorna za bilo kakav nedostatak djelotvornosti ili fitotoksičnost povezanu s primjenom tog sredstva. Dakle, odgovornost se prebacuje isključivo na poljoprivrednika koji koristi taj proizvod.

EK je ovu djelatnu tvar ocijenila kao vrlo otrovnu, a unatoč tome bugarske vlasti i dalje dopuštaju njezinu upotrebu ne poduzimajući odgovornost za posljedice. Štoviše, u okviru posebnog programa državne potpore za suzbijanje žičnjaka na krumpiru, Državni fond je platio tamošnjim poljoprivrednicima gotovo milijun eura za pokrivanje troškova primjene insekticida.

Iako postoji sedam drugih sredstava koja su odobrena na razini EU za borbu protiv ovog štetnika, ta država i dalje dopušta i subvencionira zabranjeno. Dodatno, taj je insekticid ondje skuplji za čak 70 posto zbog zabrane prodaje u EU.

Zamjenik izvršnog direktora BFSA, Nikolay Rosnev komentirao je da je proizvod dopušten na temelju uredbe kojom je dozvoljena hitna upotreba u trajanju od 120 dana. No, ekolozi su ranije upozoravali da će države članice takvu mogućnost zlouporabiti.

Članak 53. Uredbe EU također glasi da se, prije ukidanja zabrane sredstva za zaštitu bilja, Komisiji mora poslati znanstveno izvješće o izvanrednoj situaciji u državi članici EU. No, to nije bio slučaj s Bugarskom. Inspektori za zaštitu bilja u šest regionalnih uprava za sigurnost hrane negirali su postojanje bilo kakve "hitne situacije" povezane sa štetnicima krumpira u toj zemlji..

Na pitanje zašto se, primjerice, francuski i poljski krumpir ne štite Mocapom, Katya Trencheva, profesorica agrotehnike sa Šumarskog sveučilišta, komentirala je da se ondje najvjerojatnije strogo poštuju sve agrotehničke mjere koje su potrebne. "Postoji niz akcija koje svaki poljoprivrednik mora slijediti kako bi imao čiste i kvalitetne proizvode. Na kraju dana, najvažnije je zdravlje ljudi", poručila je.

Koliko god ironično izgledalo, nacionalna agencija koja bi trebala nadgledati poštivanje prehrambenih standarda u najsiromašnijoj članici EU dopušta upotrebu ovog insekticida, a to čak i sufinancira.

Pogledajte videoprilog ove novinarke: 


Tagovi

Bugarska Valia Ahchieva Etoprofos Mocap Zabrana EU


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...