Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 24.11.2018. 12:30

U budućem ZPP-u više novaca za mlade, a uvodi se i gornji limit za sve?!

Svega 6% je poljoprivrednika u Evropi mlađe od 35 godina. Većina je starija od 55 godina i to se želi promijeniti. Definirat će se i tko su to "aktivni poljoprivrednici", a dobivanje potpora ograničiti na 100.000 eura. 

Foto: Public Domain Pictures/US Department of Agriculture
  • 132
  • 19
  • 0

Što donosi nova Zajednička poljoprivredna politika zemljama članicama Evropske unije, tek ćemo u potpunosti znati iduće godine. Ako ne prije, svakako u martu kada se očekuje da će biti prvo čitanje u EU parlamentu. U tijeku su velike rasprave, a o dosad poznatim najavljenim izmjenama u narednom programskom sedmogodišnjem razdoblju, europarlamentarka Marijana Petir govorila je okupljenim vinogradarima i vinarima na panel raspravi u sklopu Sabatine, održane proteklog vikenda u Malom Lošinju, u susjednoj Hrvatskoj. 

Prije svega, predlaže se povećanje davanja za mlade poljoprivrednike i to dvostruko. Naime, trebalo bi biti 100.000 eura što je duplo više nego li je bilo dosad jer je jedan od glavnih ciljeva generacijska obnova. "Svega 6% poljoprivrednika u Evropi je mlađe od 35 godina. Većina je starija od 55 godina i to se želi promijeniti", objasnila je Petir. 

Definiranje aktivnog poljoprivrednika 

Definirat će se i tko su to "aktivni poljoprivrednici", a dobivanje potpora ograničiti na 100.000 eura.  "I lani je već bilo zadiranje u tu definiciju aktivnog poljoprivrednika. Sad se ide u smjeru da oni koji se doista bave poljoprivredom i otud imaju prihod, budu definirani kao aktivni poljoprivrednici, ali da taj prijedlog doradi država članica. Tzv. capping odnosno ograničenje potpora vidim više kao ideju da se novac usmjeri prema malim i srednjim poljoprivrednicima i da se veliki ograniče jer nam se događa da većina novca odlazi u ruke velikih poljoprivrednih proizvođača i tvrtki. Njima nitko ne spori da oni, samim tim što su veliki, obrađuju puno zemlje, zapošljavaju, ali treba pronaći određeni balans.

Što će biti sa ZPP-om nakon 2020? Zastupnici ne podržavaju novi model koji predlaže Komisija

Komisija želi da nitko ne može primiti više od 100.000 eura čiste potpore što znači da kada se odbiju sva davanja za sebe, za sve zaposlene, plaće, mirovinsko, zdravstveno i sve to - ne može se dobiti više od 100.000 eura potpore", pojasnila je Petir. 

Vezano uz novi ZPP, dodala je, Komisija je uvažila sve što se tražilo od nje. "Države su tražile veću fleksibilnost i umjesto zajedničkih planova, svaka država mora donijeti jedan strateški plan. U tijeku je velika rasprava i boje se, ako dođe do smanjenja proračuna za poljoprivredu zbog Brexita, da će vrlo teško postići zahtjeve koje je Komisija stavila u okvir ZPP-a, a glavni ciljevi su poticanje pametnog, otpornog i raznolikog sektora poljoprivrede tako da se zajamči sigurna opskrba hranom 500 miliona građana EU", rekla je Petir. 

Zaštita okoliša u prvom planu

Veliki je naglasak stavljen na zaštitu okoliša i klimatske politike te jačanje socio-ekonomskih uvjeta ruralnih područja. Prema prijedlogu, čak 40% poljoprivrednog proračuna će biti namijenjeno ekološkim zahtjevima, klimatskim, ekoshemama unutar ZPP. Komisija, objasnila je, predlaže da mogu i države pomoći iz svog proračuna što dovodi do bojazni da zemlje poput susjedne Hrvatske neće biti dovoljno financijski potkovani i da će to opet stvarati razlike između zapadne i istočne Evrope. 

ZPP u razdoblju 2021.-2027., zaključno, treba donijeti fleksibilnost, smanjenje administrativnih zahtjeva, smanjenje broja kontrola, omogućavanje apliciranja na više mjera.


Tagovi

Zajednička poljoprivredna politika ZPP Potpore Aktivni poljoprivrednik Marijana Petir Mladi poljoprivrednik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

55


Glasova: 24

Da 43,6%

Glasova: 22

Ne 40,0%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete