Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan voda
  • 22.03.2018. 13:30

U BiH se pročisti 22% otpadnih voda - daleko smo od Nizozemske

Po količini pročišćene urbane otpadne vode Bosna i Hercegovina se uvelike približila zemljama iz okruženja, ali je još daleko od razvijenih zemalja.

Foto: Bigstockphoto/aakorotky
  • 169
  • 11
  • 0

Prema podacima Agencije za statistiku BiH u Bosni i Hercegovini je tijekom 2016. godine došlo do značajnog povećanja količine urbanih otpadnih voda koje se pročišćavaju.  

"Skok s 4 na 22 posto pročišćenih otpadnih voda rezultat je puštanja u rad više novih uređaja za tretman urbanih otpadnih voda. Na ovaj način Bosna i Hercegovina je dobila znatne količine pročišćene vode koja se može ponovo iskoristiti, a istovremeno je smanjila stupanj zagađenja okoliša", stoji u priopćenju Agencije. 

Zanimljiva infografika

Ovi podaci ukazuju na to da se po količini pročišćene urbane otpadne vode Bosna i Hercegovina sada uvelike približila zemljama iz okruženja. 

Naime, u Hrvatskoj se pročisti oko 37 posto, u Srbiji nešto više od 10 posto, a u Sloveniji oko 57 posto urbanih otpadnih voda. 

Ipak, daleko od razvijenih evropskih zemalja gdje je taj postotak daleko veći. U Nizozemskoj je, naprimjer, oko 99 posto pročišćenih urbanih otpadnih voda, a u Luksemburgu skoro 97 posto.


Tagovi

Svjetski dan voda Pročišćena voda Otpadne vode


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]