Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krivolov prepelice
  • 19.08.2016. 15:00

U BiH aktivan krivolov na prepelice!

Zabilježeni su brojni primjeri korištenja vabilica u krivolovu na prepelice koje se mogu nabaviti na tržištu BiH po cijeni od 100 do 150 KM.

Foto: ariesa
  • 165
  • 6
  • 0

Iako je zvanično sezona lova na prepelice tek počela, tokom praćenja lovnih aktivnosti koji obavljaju organizacije za zaštitu ptica na širem prostoru Bosne i Hercegovine, zabilježeni su brojni primjeri korištenja vabilica, piše klix.ba.

Posebno je intenzivno korištenje vabilica na na prostoru Lijevča polja, u Posavini, Semberiji, kao i na kraškim poljima od Trebinja do Bosanskog Petrovca, navode iz Ornitološko društva "Naše ptice" iz Sarajeva, Centar za životnu sredinu i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta BiH iz Banje Luke, koji traže od nadležnih ministarstva, inspektora i odgovornih lovačkih saveza i udruženja da u skladu sa propisanim obavezama spriječe krivolov na prepelicu korištenjem vabilica i drugih zakonski nedozvoljenih sredstava. Ističu kako se vabilice mogu nabaviti na tržištu RS-a i FBiH po cijeni od 100 do 150 KM.

Između 5 i 10 tisuća parova

Prema posljednjim istraživanjima procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini gnijezdi između 5.000 i 10.000 parova prepelice. Uz konstantan pritisak u vidu loših praksa upravljanja i intenzivnog uništavanja staništa, loših zakonskih rješenja, manjka inspekcije na terenu i korištenja nedozvoljenih sredstava u lovu, uvjetovali su da je naša matična populacija svakim danom sve više ugrožena.

S obzirom da je zakonom loše uređeno vrijeme lova ove vrste, od 01. avgusta i traje do 30. septembra ove godine, kada sezona gniježđenja još uvijek nije u potpunosti završena, na velikom udaru se nalazi naša matična populacija prepelice. S druge strane, masovno korištenje elektronskih vabilica, što zakonski nije dozvoljeno, uvjetuje da se privlači veliki broj jedinki koje postaju laka meta. Ovako neselektivno i prekomjerno ubijanje mogli bi dovesti u poziciju da se brojnost ove vrsta u narednim godinama smanji u toj mjeri da će biti potrebno uvesti stroge mjere zaštite.

Izvor: klix.ba, Foto: ariesa66/pixabay.com


Tagovi

Prepelice Lov Krivolov Zaštita Vabilice

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete