Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bečka poljoprivreda
  • 24.11.2018. 18:00

U Beču uzgajaju svinje mangulice, organske smokve i čili

Čak 630 gazdinstava kultivira jednu šestinu ukupne gradske površine.

Foto: Wikimedia Commons/Nienetwiler
  • 135
  • 14
  • 0

Skoro polovinu Grada Beča čine zelene površine čije se plodno tlo koristi i za poljoprivredu te donosi različite prednosti koje nisu karakteristične za višemilionski grad. Čak 630 gazdinstava kultivira jednu šestinu ukupne gradske površine.  

Održiva poljoprivreda je više od osamsto godina sastavni dio života manastira Schottenstift. Danas se u ovom manastiru, koji se nalazi u srcu Beča, u tradicionalnom stilu proizvodi dvanaest sorti jabuka, jedanaest sorti trešanja, dvije vrste šljiva i višanja, piše Eurocomm

Farma čilija porodice Kölbl potiče još iz prve polovine 19. stoljeća, a danas se na njoj sadi čak petnaest različitih vrsta čilija. Svjež čili kao i bakini s ljubavlju spremljeni sosevi, marmelade ili sol mogu se pronaći u direktnoj prodaji, farminim prodavaonicama i u različitim restoranima.

Na farmi Prentl se već šest generacija proizvodi organska hrana: soja, šećerna trska, kao i različite vrste žitarica. Krompir i bundeva proizvode se na jesen, a to je jedina farma u Beču na kojoj se proizvodi i ulje od sjemena bundeve

Prva stabla smokve u Beču posađena su u ljeto 2006. godine, a danas na plantaži smokve godišnje zrije pedeset različitih sorti ovog ploda od kojih se prave najrazličitiji proizvodi. U vinogradima u Beču osim vinove loze uzgajaju se i mangulice koje se tamo slobodno šetaju po blatu.


Tagovi

Bečka poljoprivreda Mangulice Organska hrana Schottenstift Kölbl Beč


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...