Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turska poljoprivreda
  • 22.12.2021. 14:00

Turski izvoz poljoprivredne robe u oktobru dostigao rekord svih vremena

U prvih deset mjeseci 2021. Turska je izvezla robe u vrijednosti gotovo 20 milijardi dolara što je rast za 19,2 procenta u odnosu na isti period prošle godine. U oktobru su dostignute najveće vrijednosti svih vremena sa izvozom robe vrijedne 2.840.461 dolara. 

Foto: Depositphotos/huettenhoelscher
  • 141
  • 44
  • 0

Turska ima snažnu ekonomiju koja stalno napreduje i raste, a što je nedavno pokazao i 20. po redu Growtech, Međunardoni sajam stakleničke proizvodnje, poljoprivredne tehnologije i opreme za stočarstvo na kojem je uprkos pandemiji Covid virusa izlagalo 510 kompanija iz 25 zemalja svijeta. 

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Republike Turske, poljoprivredni sektor je stabilno rastao u posljednjoj deceniji. Ta je zemlja zauzela prvo mjesto u Evropi i sedmo u svijetu po poljoprivrednoj proizvodnji u periodu 2005-2019., a sa svojih 790 hiljada ha stakleničke površine zauzima drugo mjesto u Evropi i četvrto u svijetu, u tom sektoru. U 2020. je izvezla 1.982 različite vrste poljoprivrednih proizvoda u 205 zemalja.

Turska poljoprivreda ruši nove rekorde

Prema podacima izvještaja turskih izvoznika (TİM), agrarni sektor obara nove rekorde. U prvih deset mjeseci 2021. godine izvezeno je robe u vrijednosti gotovo 20 milijardi dolara (19.760.662 $) što je rast za 19,2 procenta u odnosu na isti period prošle godine. Pritom je poljoprivredni sektor obezbijedio 14,9 posto ukupnog izvoza Turske u oktobru 2021. te dostigao najveće vrijednosti svih vremena sa izvozom robe vrijedne 2.840.461 dolara. 

Inovacije u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji (Foto: D.Plavšić)

"Snaga, moć turske poljoprivrede je u prirodnim resursima, strukturi zemljišta i klime, raznolikosti genetskih resursa i na kraju, hiljadama godina stare poljoprivredene tradicije", kaže nam Erhan Ekmen, predstavnik Udruženja agrarnih novinara Turske (TAGYAD) s kojim smo razgovarali prilikom održavanja Growtecha. Kaže da iako većina ljudi odlazi u gradove, a na selu ostaju stari, u vrijeme žetve mladi se nakratko vraćaju, pomažu starima, a ujedno jačaju porodični budžet i podmiruju godišnje potrebe za hranom.

"Ovakav način življenja, kupovinom hrane od domaćih proizvođača jača lokalne poljoprivrdenike pri čemu se izbjegavaju problemi oko plasmana robe."

Ekmen navodi da je cilj turskog agrara da postane važan dobavljač poljoprivrdenih i prehrambeih proizvoda u regionu i svijetu, nakon što u potpunosti zadovolje domaće potrebe. Žele efikasnije iskoristiti postojeće resurse i zaštititi ih za buduće generacije kroz zajednička ulaganja u regionu. Takođe, teže saradnji i uspostavljanju mira u oblasti "poljoprivrede i hrane" ako dođe do nesuglasica u Novom svjetskom poretku.

Saradnja među novinarima

Ovaj novinar i predstavnik TAGYAD-a kaže da imaju dugogodišnje iskustvo i saradnju sa međunarodnom organizacijom agrarnih novinara IFAJ. "Putem agrarnih novinara upoznajemo se sa preduzetnicima i proizvođačima koji traže nova tržišta u našoj zemlji sa neprocjenjivim informacijama i intersovanjem. Naravno važi i obrnuto", ističe Ekmen.

Turska ruši sve rekorde u oblasti proizvodnje povrća

U ovom udruženju naglašavaju da im je cilj da sarađuju sa proizvođačima iz različitih zemalja, otvoreni su za saradnju zajedničke proizvodnje i prerade, marketing. I naposljetku, da izvedu studije provođenjem zajedničkih odluka, kreiranjem brendova, pravljenjem sajmova i promocije prije svega. 

"Na Bosnu i Hercegovinu gledamo kao prijateljsku i bratsku zemlju imajući u vidu istoriju daleke prošlosti. Želja nam je da i u budućnosti nastavimo saradnju s vama”, zaključio je. 

Kada je riječ o Growtechu, izložba je predstavljena u pet glavnih kategorija, a to su tehnologija staklenika i navodnjavanja, sjeme, ishrana i zaštita bilja, poljoprivredne mašine te oprema za stoku.

Međunarodni poljoprivredni sajam Growtech ove godine je privukao veliku pažnju, jer je izlagalo više kompanija iz više zemalja nego ranijih godina. Prostor od 60 hiljada kvadratnih metara sa šest sala je bio potpuno popunjen. "Zahvaljujući našoj snazi ​​u poljoprivredi, postoji mnogo novih tržišnih prilika za istraživanje", naveli su organizatori. 


Fotoprilog


Tagovi

Erhan Ekmen TAGYAD Growtech Turska poljopjrivreda


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.