Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz
  • 08.06.2015. 15:00

Turci žele pšenicu i kukuruz iz RS

Turska kompanija Grejn Turk iskazala je interes za uvoz pšenice i kukuruza iz RS, i tim su se povodom sastali sa predstavnicima resornog ministarstva RS.

Foto: depositphotos.com
  • 95
  • 6
  • 0

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Republike Srpske, Zoran Kovačević sa saradnicima, sastao se sa predsjednikom Upravnog odbora turske kompanije Grejn Turk, Muratom Ozturkom.

Ozturk je tom prilikom izrazio interes za uvozom pšenice i kukuruza iz Republike Srpske u Tursku te pri tome zatražio podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kovačević je istakao opredjeljenost Ministarstva i Vlade Republike Srpske u poštovanju odredbi Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Turske i zainteresovanosti za širenje bilateralne saradnje sa Turskom. Ministarstvo će obezbjediti podatke o firmama koje se bave proizvodnjom i otkupom žitarica u Republici Srpskoj, kao i potencijalnim izvoznim količinama i obavijestiti Tursku kompaniju o listi potencijalnih partnera za saradnju.

Kompanija GrejnTurk jedna je od najvećih kompanija u Turskoj u oblasti poljoprivrede koja se bavi uvozom žitarica iz svih dijelova svijeta.

Godišnji obim uvoza žitarica koji ova kompanija ostvaruje iznosi preko 700.000 tona pšenice, ječma i kukuruza iz BiH, Srbije, Rusije, Ukrajine, Kazahstana.

Foto: depositphotos.com; prudkov


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Turci Grejn Turk Pšenica Kukuruz Uvoz Republika Srpska Poljoprivreda Zoran Kovačević Murat Ozturk