Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspektorat RS
  • 24.08.2023. 12:00

Trule krtole pokušali uvesti u BiH - zabranjen uvoz 43,3 tone krompira

Utvrđeno je značajno prisustvo krtola koje su u fazi truljenja, cjelokupne pošiljke su imale neprijatan i neugodan miris.

Foto: Depositphotos/Bork
  • 332
  • 113
  • 0

Fitosanitarna inspekcija RS je zabranila uvoz dvije pošiljke merkantilnog krompira ukupne količine 43,3 tone porijeklom iz Austrije, jer je utvrđeno da ne ispunjavaju uslove kvaliteta, te je naređen povrat pošiljaocu.

U okviru redovnog pregleda pošiljki u vanjskotrgovinskom prometu, utvrđeno je značajno prisustvo krtola koje su u fazi truljenja, cjelokupne pošiljke su imale neprijatan i neugodan miris na trulež, zbog čega su neprihvatljive i neprikladne za ljudsku upotrebu.

"Rješenjem fitosanitarnog inspektora zabranjen je uvoz spornih pošiljki i naređen povrat pošiljaocu", saopćeno je iz Inspektorata.

Zakonom o hrani Republike Srpske propisano je da se prilikom utvrđivanja da li je hrana pogodna za ishranu ljudi uzima u obzir da li je hrana neprihvatljiva zbog zagađenja spoljnim uzrokom ili na drugi način, ili zbog truljenja, kvarenja ili raspadanja. 

Takođe, u skladu sa odredbama Zakona o hrani Bosne i Hercegovine neprikladnom za ljudsku upotrebu smatra se hrana ako su senzorna svojstva hrane zbog fizikalnih, hemijskih, mikrobioloških ili drugih procesa izmjenjena toliko da hrana nije prikladna za ishranu ljudi.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Zabrana uvoza Krompir Inspektorat RS Austrija Pošiljke krompira


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.