Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porodična gazdinstva
  • 24.10.2023. 15:00

Tri EU zemlje imaju 99 posto udjelja porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u ukupnom broju

PPG-ovi dominiraju u strukturi poljoprivrede EU-a u pogledu broja gazdinstava, doprinosa zapošljavanju u poljoprivredi te u manjoj mjeri, površine zemlje i vrijednosti proizvodnje

Foto: Depositphotos/fotosedrik
  • 59
  • 30
  • 0

U EU-u je 2020. godine zabilježen broj od 9,1 miliona poljoprivrednih gazdinstava, od kojih se velika većina, procijenjenih 93 posto može klasificirati kao porodična. Kako navodi Eurostat, riječ je o gazdinstvima pod porodičnim upravljanjem gdje 50 posto, a često čak i više, poljoprivredne radne snage osiguravaju članovi porodice. 

Dominiraju u broju i zapošljavanju

PPG-ovi dominiraju u strukturi poljoprivrede EU-a u pogledu broja gazdinstava, doprinosa zapošljavanju u poljoprivredi te u manjoj mjeri, površine zemlje koju obrađuju i vrijednosti proizvodnje koju ostvaruju. 

Gotovo šest od deset gazdinstava (oko 57%) vodili su vlasnik imanja i članovi porodice. Na 36 posto PPG-a porodični rad činio je najmanje 50 posto ukupnog rada. 

Zauzimala su većinu korištene poljoprivredne površine u 2020. (oko 61 posto, odnosno 157,4 miliona hektara), većinu ukupne poljoprivredne radne snage (gotovo 78 posto), većinu grla stoke (gotovo 55%) i standardni output (oko 56%).

Iako su gazdinstva koja nisu porodična činila samo oko 7% od ukupnog broja u EU-u 2020., činila su mnogo veće udjele u količini zemljišta koja se koriste za poljoprivrednu proizvodnju (oko 39%), ukupne radne snage (oko 22%), grla stoke (oko 45%) i otuputa (oko 44%).

Tri zemlje s najvećim brojem

PPG-ovi su predstavljali najmanje 80 posto svih poljoprivrednih gazdinstava u svim zemljama EU, osim u Estoniji (65%) i Francuskoj (58%). 

Zemlje EU s njihovim najvećim udjelom bile su Grčka, Rumunija i Poljska (sve s oko 99% udjela).

U Hrvatskoj je taj udio oko 96 posto. 


Tagovi

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva Statistika Eurostat EU poljoprivreda Zapošljavanje Poljoprivredno zemljište Porodična poljoprvredna gazdinstva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.