Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Investiraj u Trebinje
  • 31.05.2017. 16:00

Trebinje - lider u turizmu, realnom sektoru i poljoprivredi

Svi investitori su oduševljeni kapacitetima i potencijalima grada Trebinja, prvenstveno u novim zonama širenja grada.

Foto: Facebook/Investiraj u Trebinje
  • 505
  • 15
  • 0

Konferencija „Investiraj u Trebinje“, održana u ovom gradu bila je vrlo uspješna, a dogovoreni su i ozbiljni projekti.

"Mnogobrojni investitori su, prvenstveno, zainteresirani za ulaganja u poljoprivredu, izgradnju fabrika dječje hrane, tekstilnu industriju, medicinsku opremu, fabrika boja i lakova, izgradnju benzinskih stanica, dva hotela i filmskog centra", rekao je Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja najavivši kako će Gradska uprava u narednih mjesec dana odgovoriti na pisma namjere investitora.

Strateško mjesto za razvoj RS

Na konferenciji su promovirane sve vrijednosti grada na Trebišnjici, kako kroz tematske panele, tako i preko video i štampanih materijala.
"Svi investitori su oduševljeni kapacitetima i potencijalima grada Trebinja, prvenstveno u novim zonama širenja grada, a to su ekonomske i poslovne zone gdje su vidjeli svoju šansu za započinjanje biznisa i ostvarenja profita na teritoriji grada", istakao je Petrović.

Prema njegovim riječima, stvorena je atmosfera da se i narednih godina održavaju slični skupovi, a da će već na sljedećem biti predstavljena mjerljivost uspjeha ovogodišnje konferencije.

Konferenciji je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, koji je, obraćajući se učesnicima, govorio o značaju i potencijalima Trebinja. Novinarima je rekao da je ova lokalna zajednica uvijek imala podršku svih republičkih institucija, kao strateško mjesto za razvoj ovog dijela RS-a. Istaknuo je da razvoj ovog grada treba da podstakne i napredak drugih opština u okruženju te da bi Trebinje u ovom regionu trebalo biti lider u turizmu, realnom sektoru i poljoprivredi.

"Investicijska konferencija treba da bude mjesto susretanja ambicija lokalne zajednice i Republike sa ambicijama i željama investitora iz regiona, koje treba animirati da ulažu u razvoj Trebinja, poljoprivredu i druge grane", rekao je predsjednik Srpske koji je informiran i o tome da je u Trebinju u ovom trenutku potrebno 500 radnika u realnom sektoru.

Konkretni investitori

Drugog dana Konferencije, Slovenci su ponudili donacije za opremanje škola, beskamatne kredite, te pokazali zainteresovanost za zaštitu životne sredine, edukaciju, kao i opremanje naučno istraživačke stanice u Dživaru.

Veliku zainteresiranost za ulaganja u Trebinje pokazali su i biznismeni iz Indije iz Kašmira koji su odlučni da ulažu u turizam i tekstilnu industriju.

"Kašmir je regija koja ima dugu tradiciju proizvodnje tekstila, a Trebinje ima stručnu i obučenu i radnu snagu i ovo bi mogao da bude dobar logistički centar za cijelu Evropu", rekao je Asif Igbal, iz arapsko-indijske privredne komore.

I investitori iz Holandije i Turske pokazali su ozbiljnu zainteresovanost za ulaganja u tekstilnu industriju, rekonstrukciju Starog grada, te druge predstavljene projekte. Bart Brauer, vlasnik tekstilne kompanije "B i B tekstil grupa" /B&B Tekstil group/ iz Holandije rekao je da je zainteresiran da investira u tekstilnu industriju u Trebinju i Hercegovini, napominjući da je na investicijsku konferenciju stigao da bi se detaljnije upoznao o mogućnostima obnove starih pogona i o raspoloživoj radnoj snazi. Naglasio je da je zainteresiran i za dizajniranje i razvoj brendova na ovom području.

Pogon za proizvodnju organske dječje hrane

Predsjednik Kompanije "Svislajon Takovo" Rodoljub Drašković na investicijskoj konferenciji u Trebinju najavio je da uskoro u ovom gradu otvara pogon za proizvodnju zdrave, organske, dječije hrane, vrijedne 350 miliona eura. Drašković smatra da Trebinje, kao najljepši mediteranski grad, ima mnogo potencijala, među kojima su turizam, hotelijerstvo.

Prvi tematski panel obuhvatio je i prezentacije "Grada Sunca", "Grada na Crkvini", golf terena, istočne i zapadne obilaznice oko grada, aerodroma Zupci, zatvorenog olimpijskog bazena te fabrike pitke vode. Održani su i paneli “Privreda i poljoprivreda” te “Turizam”.

U susret Investicijskoj konferenciji, pokrenuta je i internet stranica "investintrebinje.com", na kome svi potencijalni investitori imaju priliku da se upoznaju sa komparativnim prednostima

Investicijsku konferenciju, koju je organizovao Grad Trebinje podržali su i brojni sponzori.

Foto: Facebook/Investiraj u Trebinje


Tagovi

Luka Petrović Trebinje Investiraj u Trebinje Milorad Dodik Asif Bart Brauer Rodoljub Drašković Svislajon Takovo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

67


Glasova: 30

Da 44,8%

Glasova: 26

Ne 38,8%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete