Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od suše
  • 18.08.2017. 16:00

Traže od Vlade FBiH pomoć ili idu u proteste!

Ukoliko Vlada FBiH ne ispoštuje odluke, mi smo prisiljeni na proteste upozorenja s mehanizacijom, a onda i blokadu saobraćajnica, uključujući i željeznički saobraćaj te Međunardni aerodrom Tuzla, kaže Sadik Imamović.

Foto: blackboard
  • 2.116
  • 188
  • 0

Proljetni mraz i snijeg te augustovske ekstremne vrućine, odnosno suša, nanijeli su ogromnu štetu poljoprivredi u Tuzlanskom kantonu (TK). Dosadašnja šteta iznosi i do 70 posto, zbog čega su poljoprivrednici Vladi Federacije BiH uputili upozorenje u kojem zahtijevaju isplatu zaostalih premija u iznosu od skoro 50 miliona KM i dodatnih 15 miliona maraka pomoći, u protivnom najavljuju proteste, blokadu saobraćajnica i Međunarodnog aerodroma Tuzla, piše klix.ba.

Muhamed Halilović, predsjednik Grupacije poljoprivrednika TK, sekcije stočarstva i biljne proizvodnje kaže da je ova godina za poljoprivrednike mnogo teža nego 2012. Ističe da je suša uzela svoj danak, zbog čega nije ostalo ni 30 posto kvalitetne hrane za ishranu stočnog fonda.

Zbog svega toga, naveo je, nije moguće postići kvalitet mlijeka prema evropskim standardima.

I naredna godina će biti teška

"Proizvodnja kvalitetne hrane iz ove ide i u 2018. godinu tako da će nama i naredna godina biti veoma teška, a moguća je i pojava raznih stočnih bolesti. Te probleme nećemo moći riješiti. Zbog svega toga u ponedjeljak smo bili u Sarajevu te zatražili od Vlade FBiH da nam isplate sredstva. Od resornog ministra Šemsudina Dedića smo dobili obećanje, međutim, Federalna vlada se poslije oglasila u pisanoj formi te navela da od tih sredstava nema ništa", naveo je Halilović.

Zbog novonastale situacije grupacija poljoprivrednika TK jučer je u Tuzli održala sastanak na kojem je kao jedan od zaključaka navedeno da se od Federalne vlade pored isplate zaostalih podsticaja traži i dodatnih 15 miliona maraka u cilju rješavanja trenutnih problema.

"Naši poljoprivrednici se sada uzdaju u zaključak Parlamenta FBiH 15. juna ove godine, odnosno da će iz klirinškog duga bivšeg SSSR-a isplatiti poljoprivrednicima dug iz prethodnih godina, a posebno dug koji se gomilao u ovoj godini, za premije za mlijeko i biljnu proizvodnju", kazao je Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla.

Poljoprivrednici upozoravaju na proteste

"Stanje je dramatično i vjerovatno je tako u cijeloj BiH. Međutim, od Vlade FBiH očekujemo da ovaj put ispoštuje odluke Federalnog parlamenta o isplati svih podsticaja vezano za ostvarenu proizvodnju u poljoprivrednoj djelatnosti. Ukoliko se to ne desi, mi smo prisiljeni na proteste upozorenja s mehanizacijom, a onda i blokadu saobraćajnica, uključujući i željeznički saobraćaj te Međunardni aerodrom Tuzla", upozorio je Sadik Imamović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Agro-inkubator iz Kalesije.

Foto: blackboard1965/bigstockphoto.com


Tagovi

Poljoprivrednici Suša Šteta Vlada Protesti


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]